Gryningsfri

gryningsfriDet finns ord och så finns det ord. Vissa går en spårlöst förbi, andra fastnar, sjunker in, måste kanske till och med funderas på. Jag fick ögonen på ett sådant ord häromdagen, ett ord taget ur en ny bok som getts ut av den ideella föreningen Mind som arbetar med psykisk ohälsa.  Boken är en uppslagsbok med 150 nya ord för att beskriva känslor. Bara det är ju intressant nog för att utforska tänker jag! Och så får jag då syn på det här ordet – gryningsfri. Ett ord som enligt boken beskriver ”känslan du har när du precis vaknat, och för en stund inte minns hur du egentligen mår”. Visst är det bra!?

Gryningsfri, jag bara älskar det! Men jag tänker att innebörden är så mycket bredare, ordet har en mycket större kropp. För mig beskriver gryningsfri det neutralläge, den nollpunkt, nollställning, som varje avslutad dag och varje ny morgon innebär. Oavsett hur man mår. Ordet beskriver den strävan jag har att aldrig göra något mot min egen vilja, att inte vara fången i det som varit eller fastna i negativa känslor. Att agera utifrån acceptans, eller nivåerna ovanför, lust och glädje, aldrig under.

Gryningsfri beskriver den frihet detta innebär. Den sanna friheten att inte låta det förflutna diktera framtiden. Att skapa mitt liv utifrån nu, utan belastning, med ren vilja och klar intention. Friheten i att bara vara.

Tänk om vi kunde frysa detta ögonblick, gryningens ögonblick. När tiden inte finns, när tankarna ännu inte börjat snurra, när orden och formuleringarna, känslostormarna och egot håller sig borta. Jag vet, vi kan det, i varierande grad, i meditation. Men visst är det ändå något visst med just det där korta ögonblicket precis när du vaknar? Neutral. Ny. Född. Fri. Utan skrik.

Gryningsfri – mitt nya favoritord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *