Glädjen är meningen…

Purpose joyMeningen med livet… frågan som alla människor ställt sig i alla tider. Människan är den enda varelse som överhuvudtaget har förmågan att undra över dessa livets mysterier.  Finns det någon högre mening med att finnas till? Har ditt liv ett syfte? Oavsett vad du svarar på den frågan så är jag helt övertygad om att både själva frågan och svaret är viktigt. Varje människa kommer någon gång i sitt liv till en punkt då man måste ha en uppfattning, en gissning, en tro. Någonstans djupt inom oss växer frågan fram. Vi kan skjuta upp den både länge och väl, begrava den i tusen aktiviteter, men någon gång kommer den att välla fram.

Jag har hittat MITT svar på den STORA frågan. Efter att i åratal ha sökt efter mitt syfte, letat efter vad det är meningen att just jag ska göra med mitt liv, så landade insikten med en totalt ren klarhet. Det finns inget yttre syfte! Och som jag letat, efter mål och mening. Alltid med en känsla av att jag missat något väsentligt, att något jag sökte fanns i närheten men ständigt gled ur mitt synfält så fort jag försökte fokusera på det.

Mitt liv har alltid letts av en mycket stark ledstjärna – nämligen glädjen. Jag har med en dåres envishet vägrat att syssla med saker som inte skänker mig någon glädje. Jag har bytt jobb när uttråkningen sätter in. Sagt upp mig utan att ha något nytt jobb att gå till. Gjort en massa saker helt enkelt bara för att det verkar roligt, inte för att jag vetat vad det ska leda till. OM det nu skulle leda till något alls. Dålig disciplin skulle någon säkert säga. Bristande ansvar skulle säkert också komma upp. Men jag ser det inte så. Tvärtom har jag istället tagit ett stort ansvar, ett stort ansvar för det enda en människa någonsin kan ta riktigt ansvar för, det vill säga sig själv. För det har det krävts mod. Och disciplin. Och inte utan uppoffringar.

För varje gång jag drivit hårt, nått ett mål, stannat upp och bestämt mig för att bryta upp igen, så har glädjen varit min drivkraft. Jag måste känna glädje, meningsfullhet i det jag gör. Helt plötsligt insåg jag så en dag det uppenbara – det finns ingen yttre mening, men det finns en inre. Glädjen är ledstjärnan men också själva syftet! Sätt fokus på glädjen och ditt syfte är nått. Konstigare är det inte, inte i det levande livet. Att välja glädjen i varje ögonblick är din enda uppgift här och nu. Vad det eventuella högre syftet med hela resan är, det kommer du inte att förstå förrän i efterhand. Jag hade inte sett denna självklarhet eftersom mina ögon inte kan se det. Svaret fanns inte i framför ögonen, utan bakom.

Att vara fri att skapa det liv du vill, utan krav, utan press, enbart vägledd av glädjen i dina upplevelser och dina handlingar – kan du föreställa dig den känslan? Kan du tänka dig in i hur det skulle kännas om du också trodde på det? Att ditt enda syfte i livet är att maximera din glädje! För mig var det livsomvälvande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *