Ge upp

Släppa tagetGe upp. Kasta in handduken. Släppa taget. Det finns många ord och uttryck som beskriver den handling som avslutar en kamp. Alla har de en negativ klang eller åtminstone en eftersmak som signalerar något mindre bra, en beska. Vi vill gå vinnande ur striden, det är målet, men vari består vinsten, egentligen? Vad är målet värt kontra vägen dit?

I vår värld är kampen det fina. Det spelar mindre roll om det är kampen för eller kampen emot, själva kampen äger en upphöjd status. Att ge upp är… ett misslyckande. Ändå är det precis det vi behöver göra lite oftare tror jag, ge upp. Bara släppa, ge upp och se vad som händer.

Hur många kamper, ibland livslånga, utkämpar vi helt i onödan? Till vilket pris? Vi kämpar för vår ”rätt”, vi kämpar emot andras ”fel”. Vi kämpar med våra åsikter, våra tankar, våra argument. Våra känslor signalerar ofta allt annat än goda saker medan kampen pågår, vi grubblar, anklagar, blir stressade och avskärmade. Om kampen pågår länge eller på många fronter kan kampen bli en del av vår identitet. Vi inte bara kämpar duktigt, vi ÄR duktiga kämpar.

Vet du hur skönt det är att bara släppa taget om alltihop? Hur oändligt mycket liv och energi som frigörs i samma ögonblick som du ger upp kampen? Energi som du kan lägga på DIG istället, på ditt LIV. När du släpper taget om den långa kampen som håller dig kvar i det förgångna kan du gå framåt med lätta steg.Betyder det att du inte tar ansvar? Absolut inte. Att ta ansvar för dig, din hälsa och ditt välmående är det största ansvaret du har. Att släppa taget kan vara att ta detta ansvar på allvar. Betyder det att du struntar i andra? Inte alls. Att arbeta för andras välmående är inte en kamp utan en handling i kärlek. Allt handlar om perspektivet och den känsla som dina beslut och dina handlingar tar sin utgångspunkt i.

Visst låter det bra, säger du, men hur GÖR man? Hur släpper man taget? Det är just det som är trixet, du behöver, och ska inte, GÖRA någonting. Du behöver inse och sluta göra. Inse vad du förlorar på din kamp. Inse hur den påverkar ditt liv. Inse att det är dig själv du straffar mest. Inse att det förgångna inte har med nuet att göra och inte behöver påverka din framtid.

Inse att allt, precis ALLT, handlar om att välja kärlek framför rädsla. Och att vägen går via förlåtelse. Om detta vill jag skriva de kommande dagarna. Vi får se om orden finner mig.

En reaktion på “Ge upp

  1. Petra

    Tack för just de här orden idag. Släppa taget och få uppleva frihet har varit ett tema för mej i några år. Har krampat igår men känner mej friare idag. <3

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *