Ge inte upp

Håll ditt hjärta öppetTänk om alla människor insåg vikten av samförstånd. Tänk om vi förstod hur nödvändigt det är att vi försöker förstå varandra, att vi försöker mötas, att vi aldrig någonsin ger upp vår strävan efter enhet.

Att få rätt kan vara skönt, skönt för egot. Men inte löser det någonting, ingenting alls. Att ge upp för att du har fel och jag har rätt, att sluta försöka nå fram, att bara plädera sin egen åsikt utan att försöka förstå den andre…hur fruktlöst är inte det.

Med vilken rätt ger vi upp? Med vilken rätt slutar vi kommunicera, lägger ner vår strävan att förstå och mötas? Vad är alternativen? Gå skilda vägar? Kanske det, men det löser fortfarande ingenting, vi har inte utvecklats, inte någon av oss.

Vi kan betrakta detta som individer, i våra nära relationer, men vi kan också se det på arbetsplatsen, i mötet säljare-kund, i samhället, i diskussionen om vi och dem. Att sluta försöka leder i bästa fall till att vi står kvar på samma fläck och missar en möjlighet till utveckling. I värsta fall sår vi splittring och skördar krigsoffer.

Det är så enkelt att se världen i svart-vitt. Det är så bekvämt att umgås med människor och fakta som stödjer det vi tror oss veta, avfärda andra tankar och åsikter. Det är så förföriskt att förenkla det komplicerade, så lätt att skylla på den andre, hitta syndabockar och peka finger. Men det leder ingenstans, i alla fall inte till något positivt.

Låt oss aldrig, aldrig, ge upp våra försök att nå fram. Låt oss envist fortsätta försöka förstå både oss själva och den andre, möta varandra, med öppet hjärta. Dömer du någon annan är det ditt eget hjärta du stänger, det vill du väl inte? Slutar du gå framåt för att möta den andre är det du som står stilla, det vill du väl inte heller? Tänk istället…

Om du inte förmår att möta mig halvvägs, låt då mig ta ett steg till, eller två eller tre.
Om du inte förmår komma mig till mötes, låt då mig komma till dig.
Om du inte orkar, kan eller vill, så måste min vilja vara desto starkare.
Om ditt hjärta är stängt, öppnar jag mitt desto mer.

Om vi bara försöker, du eller jag eller båda, så kommer vi att mötas, någonstans på vägen, det är oundvikligt. Vi vill alla, ALLA, leva i fred, i frihet och kärlek. Vi vill mötas, det ligger i vår innersta natur, vi är alla ett. Så ge inte upp, sök inte ”rätt”, sök samförstånd. Fortsätt att kommunicera, se varandra, möt varandra.

Var generös med din kärlek, håll ditt eget hjärta öppet, även när den andres verkar stängt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *