Ge hjärtat vad hjärtat vill ha

Ge hjärtat vad det vill haDet sägs att vi människor lockas av det fula, det våldsamma, av olyckor och elände. Därför präglas våra nyhetssändningar av krigets fasor, löpsedlarna kantas av de senaste skandalerna och vi söker oss till filmer där actionnivån är hög, blodet flyter och skräcken håller oss i ett järngrepp. Det sägs att detta lockar oss, och det ser ju ut att stämma av statistiken att döma. Vi sitter klistrade i sofforna och låter våldet underhålla oss. Det goda, det vackra, det snälla säljer inte, sägs det.

Kanske har de rätt. Kanske har vi blivit så avstängda i våra kroppar att endast hjärnan får komma till tals, endast hjärnans intressen tillåts styra vårt beteende. Det är nämligen hjärnan som lockas av våldsamheterna. Varför? För att det är ovanligt. Du protesterar kanske, men tänk efter, hur mycket våldsamheter och elände upplever du EGENTLIGEN i ditt eget liv, om du bortser från allt du läser och hör via media? Människors goda sidor överstiger med råge de dåliga, vi bara förleds att tro att balansen är den omvända.

Hjärnan fokuserar också gärna på våldet eftersom den försöker undvika det till varje pris. Hjärnan är programmerad att fokusera på våldet och olyckorna när den exponeras för det, för att lära sig, för att skydda dig, för att du ska undkomma faror.

Men detta är din hjärna. Ditt hjärta är något helt annat. Hjärtat söker det goda, det vackra, det sköna och harmoniska. Tråkigt säger hjärnan då den saknar uppgift, underbart säger hjärtat och växer sig större.

Bejaka det vackra i ditt liv. Tillåt din hjärna att släppa taget om sökandet efter faror, åtminstone för en stund. Lyssna på vacker musik eller fågelsång, betrakta det som växer i din trädgård, alla blommor och blader som förgyller vår tillvaro många månader framöver. Smaka på det goda, maten och drycken. Njut av en vacker tavla, en poetisk formulering, en melodi eller en omfamning.

Stilla din hjärna och låt ditt hjärta beröras. Det är okej att uppleva harmoni! Det är okej att släppa taget om konflikterna, ansvaret, kontrollen. Det är okej att njuta av allt det vackra du har omkring dig. Påminn din hjärna, tillåt den att vila. Låt hjärtat ta större plats genom att ge dig vad hjärtat vill ha – det vackra.

Världen vilar inte på dina axlar. Du är världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *