Förväntan

universum-ar-duFörväntan…att vänta före. Att ta ut i förväg, att hoppas, att tro. Det vilar något genuint positivt över ordet förväntan. Förväntan som längtan och förhoppning. Att förvänta sig att något gott ska hända, det ökar sannolikheten för att det faktiskt också ska ske.

Men så finns det en annan sida, den där förväntan som är så stor att verkligheten aldrig kan leva upp till den. Den som leder till antiklimax eller en känsla av besvikelse eftersom verkligheten inte bjöd på minsta överraskning. Eller att likt pessimisten förvänta sig något dåligt, det är ju inte heller särskilt positivt. Att ta ut glädje i förskott innebär egentligen att man riskerat vara glad i onödan, och det gör ju inte så mycket tänker jag. Men att ha varit ledsen i onödan, det känns ju lite…onödigt.

Men så har vi också ytterligare en variant av förväntan. Den där förväntan som stipulerar inte bara VAD man önskar utan HUR det ska gå till. När vi är så låsta vid hur något ska ske, hur något ska kunna lösas, att vi inte kan föreställa oss att det skulle kunna gå till på något annat vis. Vi bygger vår förväntan på det redan kända, vi skapar möjligheter utifrån hur vi tror att världen fungerar. När det sedan inte blir som vi tänkt tappar vi tron. Vi förlorar tilliten. Vi intalar oss att målet är utom räckhåll eftersom vägen inte var den vi trodde. Vi bygger våra förhoppningar på det vi redan känner till, på det sätt som vi tror att verkligheten är uppbyggd och de ramar som definieras av logik och sannolikhet. Gott så, vi gör vårt bästa, vi är människor. Men låt inte förväntan på målet begränsa nya lösningar och vägar dit! Universum, kosmos, saknar gränser. Det finns lösningar som ligger utanför vår tankesfär, bortom vår fantasi.

Förvänta dig det positiva men håll alla möjligheter öppna för dess förverkligande. Tappa inte tron bara för att du inte kan se för ditt inre hur det ska gå till. Då stänger du dörren, du stoppar den kraft som kan göra det till synes omöjliga möjligt. Håll fast vid din dröm, överge den inte bara för att den känns avlägsen. Om du tror och hoppas och gör vad du själv kan, så är din dröm på väg emot dig på samma sätt som du är på väg mot den. Ni kommer att mötas, någonstans på vägen. Din dröm kan vara närmare än du tror, fortsätt ge den näring, fortsätt, fortsätt. Universum är på dina drömmars sida. Förvänta dig det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *