Försöker du undvika resan?

Qucik fixVar finns knappen, undrar du. Knappen som får barnet att sluta gråta, knappen som ger fred i världen, knappen som får hjärnan att sluta älta, kroppen att bli frisk och kärleken att komma in i ditt liv. Knappen som upphäver tyngdlagen, som gör att du slipper ansträngningen, slipper besluten, motståndet, finns den knappen att köpa? Lyckoknappen? Kanske finns den i en skraplott, i en annan människa eller i ett piller?

Livet är ingen quick fix min vän. Och helt ärligt, skulle du verkligen vilja att det var det? Skulle du vilja vara framme direkt, nu, med ett fingerknäpp? Tänk nu tanken hela vägen ut, HELA vägen. Tänk att alla dina problem vore lösta, att alla dina bekymmer är som bortblåsta, att ingen oro upptar dina tankar, att hela livet, varje dag, vardag som helg, är en enda stor räkmacka. En stilla ocean utan vågdalar men heller inga toppar, utan minsta kamp, utan minsta ansträngning. Ett stilla vatten för dig att spegla dig i, inget som krusar ytan, ingen som stör. Nu och i all evighet. Är du redo för det? Är du redo för det paradis du påstår dig sträva efter? Är du redo att möta dig själv fullt ut? Utan möjlighet att projicera dina tankar och känslor på andra, för du är allt, har allt, inget krävs av dig, inget förväntas av dig, du behöver inget, allt är dig givet, total acceptans. Är du redo för det mötet? Nej, det är du inte. Därför lever du.

Du lever för att möta andra. För att andra ska väcka din empati, din irritation, din ilska eller din kärlek. Du lever för att möta motgångar och glädjas åt framgångar. Du lever för att lära dig, utvecklas, komma närmare. Varför har du då så bråttom? Varför vill du hoppa över ansträngningen, gå direkt på mål, hur kan du ens tro att det är möjligt? Vill du hoppa över livet självt?

Med livet har du fått en kropp. En kropp som tjänar dig väl på alla sätt en kropp förmår. Via kroppen lär du dig saker, via kroppen upplever du sorg och smärta, men också glädje och lycka. Med dina sinnen upp-lever du, du lever upp, förs framåt. Se processen, bejaka processen, se din läraktighet, din utveckling genom processen. Det är processen som är utvecklingen. Det är utvecklingen som är livet. Försök inte hoppa över det, livet.

Med livet följer också tiden. Tiden, som tar tid. Om du vill förändra din vikt, upp eller ner, så tar det tid. Om du vill bli bra på något måste du träna, träna en viss tid. Om du vill läka din kropp så måste du behandla den väl, och ge den tid. Om du vill förändra en organisation, måste du ge den tid. Om du vill förändra dig själv, ge dig tid. Om du vill få andra människor med dig på din resa, måste du ge dem tid att fundera, köpa biljett och packa. Tiden är din vän, arbeta inte emot den. Försök inte hoppa över den.

Med livet följer ansträngning. Med livet följer träning och upplevelser. Livet känns, ja. Bejaka livet, bejaka ansträngningen, och se hur du förs framåt på din väg. Vägen är livets finess, tiden gör resan möjlig. Njut av resan, acceptera stoppen och stationerna, välkomna dina reskamrater, förstå att du ibland får skjuts, ibland måste gå på egna ben. Livet är ingen quick fix, inget slutmål, livet är själva resan. Hoppa inte över den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *