Förskott

FörskottFörskott, vi tar ut så mycket i förskott. Vi kan få lönen utbetald i förskott eller ta ut semesterdagar i förskott. Vi kan köpa på kredit och avbetalning och få hem varorna i förskott. Vi kan sälja skinnet innan björnen är skjuten, lova bort saker i förskott. Vi kan måla fan på väggen, oroa oss och ta ut katastrofen i förskott.  Det enda vi ska akta oss för enligt gammal folksägen är att ta ut glädjen i förskott. Varför har jag aldrig förstått. I min tankevärld är nämligen förskottsglädjen det enda förskott vi garanterat inte har något att förlora på!

Hur menar jag nu? Jo, jag tänker så här. Vad innebär det egentligen att ta ut saker och ting i förskott? Jag tänker att det betyder att vi försöker leva i framtiden. Att försöka leva i framtiden hindrar oss från att leva här och nu, men vad värre är, det hindrar oss också från att längta, att drömma. Om vi hela tiden ”belånar” vår framtid i tron att vi på så sätt kan lyfta in den i nuet, berövar vi oss själva drömmen. Vi väntar inte in den, lever oss inte in i den, väver inte, längtar inte fram den, utan lurar oss själva att tro att framtiden redan är här. Belånad framtid, berövad längtan, oförmåga att drömma.

I vår strävan efter den omedelbara behovstillfredställelsen tränger vi undan den kraft som drömmen bär. Omedelbarheten, snabbheten, blir ett självändamål utan förankring. Vi försöker ankra oss i en tid som inte finns, i en framtid som inte är vår, inte än.

Varför ser vi inte drömmens värde? Varför tillåter vi inte längtan att bo i våra hjärtan? Varför kan vi inte med en gnutta tålamod se att vägen är målet? Längtan och drömmen ger oss riktning, styrfart och kraft. Vägen är njutningen.

Jag tror inte att vi kan eller ska ta ut livet i förskott. Livet ska levas, minut för minut, tugga för tugga. Först då känner vi smaken. Men glädjen, den kan vi gärna ta ut i förskott, låt oss göra det! Att drömma och se drömmen som den sanna framtid vi snart ska möta, att glädjas åt det som komma skall, det för oss bara närmare drömmen, på riktigt. Låt framtiden vara framtid, låt nu vara nu, och gläds åt både nu och det som komma skall.

Med dessa ord önskar jag dig en trevlig helg! Fortsätt drömma! Här och nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *