För snäll?

Du är för snäll. Detta är något jag har fått höra hela mitt liv. För snäll. Kan man vara för snäll, undrar jag? Lider världen av för mycket snällhet?

Jo, jag är en snäll människa. Jag väljer inte att vara snäll, jag ÄR snäll. Nu ska man inte förledas att tro att det betyder att jag låter mig köras över, trampas på eller utnyttjas på allehanda sätt, tvärtom. Att jag är snäll betyder nämligen att jag är snäll också mot mig själv.

Jag tycker om ordet snäll, faktum är att det är ett av de i mitt tycke finaste orden i svenska språket. Snäll. Smaka på det får du se. Snäll. Snäll. Visst ligger det bra i munnen? För mig innefattar snäll allt från omtanke och hjälpsamhet till empati och förlåtelse. Att vara snäll är att vilja väl, att vårda, omhulda, stötta och finnas där. Att vara snäll är att undvika onödiga konflikter och att vilja bidra till en lösning om konflikten ändå är ett faktum.

Snällhet är underskattat. Vi kan välja att vara snälla mot varandra, något vi ofta uppmuntrar våra barn att vara men som vi långt ifrån alltid lever upp till själva. Vi kan börja med att vara snälla mot oss själva, ge oss själva det vi behöver i form av omtanke, utrymme, mat och sömn. Att vara snäll mot sig själv är att erkänna sin kärlek. Att vara snäll mot andra är att dela med sig av den kärleken. Fram för mer snällhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *