Färdig

FärdigDu vaknar, blinkar sömnigt ut i gryningen, försöker få kroppen att förstå att det är morgon, dags att kliva upp. Benen går av sig själva vägen ut till badrummet, lampan tänds, lite vatten i ansiktet så du vaknar till. Så ser du din spegelbild, personen i spegeln som påstås vara du. Så välbekant men också plötsligt främmande. Du betraktar henne, tittar noga, möter blicken, den forskande. Så landar insikten, du faller, släpper. Det går inte. Inte en dag till, inte en gång till. Du vill inte. Du är färdig.

Du har gjort alla momenten för många gånger. Du har startat och drivit projekten, arbetat med alla människorna, mött alla motgångarna, glatts åt medgångarna. Det är inte så att jobbet blivit tråkigare, det är bara du som gjort det för många gånger, det är du som ledsnat. Du vill inte längre. Du är färdig.

Känner du igen dig? Har du varit där, du kanske är där nu?  Jag har varit där oräkneligt antal gånger. I berg- och dalbanan. I insikten. Insikten som alltid kommer till mig som en stark impuls. Eller som en puff, likt en ballong som just blivit punkterad. När luften gått ur går det inte att flyga, inte att reparera, inte att fylla ballongen igen. Det går bara inte. Hur gärna jag än skulle vilja. Hur gärna andra än skulle vilja. Är jag färdig så är jag färdig. Det går inte att varken tänja mer på ramen, gräva djupare eller bygga högre. Jag är färdig.

Det är en jobbig insikt, dags för avslut, avsked, kombinerat med en gnutta oro, ett golv som plötsligt försvinner under fötterna. Men det är också en lättnad, en nyfikenhet på vad som ska komma härnäst. Att i det läget hänga kvar i det gamla, klamra sig fast i trygghetsankaret, har aldrig varit något alternativ för mig. Jag kan helt enkelt inte. Ballongen är punkterad, saknar flygförmåga. Jag är lika beroende av utveckling som jag är av att andas. Jag har inget val, är jag färdig så är jag färdig.

Nu är jag där igen. Färdig. Jag är färdig med den del av mitt liv som handlar om näring, kostråd, hormoner och hälsa. På det professionella planet menar jag. Privat finns intresset kvar, men jag har alltså inte tillräckligt engagemang kvar för att arbeta med det. Så jag avslutar, så fort som möjligt. Jag har aldrig haft särskilt svårt att komma till beslut, så jag avslutar all klientrådgivning här och nu, avslutar min tid som lärare på Paleo Institute och ger också mina sista hormonkurser under våren. Sedan är det stopp.

Föreläsningar tänker jag fortsätta med ett tag till, av den enkla anledningen att det fortfarande är roligt och givande! Kanske utvecklar jag den sidan lite mer istället, pratar om andra saker som också pockar på och känns angelägna. Kanske jag skriver ännu mer. Och målar. Och reser. Eller något annat. Jag är öppen för alla förslag och lever som jag lär – följer glädjen, lusten och hjärtat.

Så jag säger tack till det som varit, och riktar blicken framåt – hej framtiden, vad har du i beredskap åt mig?

Tänk så det kan bli när man vaknar en vanlig morgon…

10 reaktion på “Färdig

 1. Kerstin Antonsson

  Häftigt, härligt att kunna ta de där besluten som förändrar. Gör att man tar ett steg framåt.
  Känner igen detta då jag från ha haft bottenkänning kravlat mig upp och står på kanten av något nytt. Vart det leder vet ingen. Men det är ett steg framåt. Tack för att jag fått ta del av alla dina kloka tankar.
  Lycka till.
  Kram Kerstin❤️

  Svara
  1. Therese

   Tack Kerstin! ❤ Visst är det så, om framtiden vet man inget, så det enda vi kan göra är att leva efter hjärtats lust precis i detta Nu. Kram ❤

   Svara
 2. Ingrid ek

  Godmorgon!
  Bara det inte bara är hormonerna som hoppat till denna morgon?
  Eller att du som jag gjort starroperation och plötsligt ser spegelbilden i ett nytt nästan overkligt klart ljus?
  Eller att en liten detalj gått dåligt men känslan blir att hela insatsen är skit?
  Eller så är du mer klarsynt, mer modig, mer våglig, mer mönsterbrytande – och mer otålig än oss andra dönickar????
  Lycka till med det nya??

  Svara
  1. Therese

   Ingrid, jag hoppas och tror att slutklämmen i dina rader är de som är giltiga här och nu. Jag är nöjd med det jag gjort, vet att jag dessutom är bra på det…vilket gör det svårare att komma till avslut. Många vill att jag ska fortsätta, men…nej, jag är helt enkelt färdig och redo för något annat. Vad det nu må vara. ❤

   Svara
 3. Fredrik

  Modigt, starkt och bra att du vågar men tråkigt för oss andra som uppskattat ditt engagemang och kunskap. Varmt lycka till fram över och kram till dig.

  Svara
 4. Tine

  Du kloka kvinna ? Kommer att sakna dig den dagen jag äntligen kan läsa till funktionsmedicinsk terapeut, men jag hoppas och tror att våra vägar möts många gånger ändå! ?
  Tack för allt du gett (och kommer att ge!!)
  Kram! ❤️

  Svara
 5. Barbro

  Oj vad jag känner igen mig. Jag sa upp mig från min trygga anställning för fem år sedan och kände då precis som du beskriver. Kändes som mina ord. Jobbar med IT i alla år men valde att starta eget och dessutom utbilda mig inom hälsa och nätverksföretagande där jag har möjlighet att hjälpa människor på så många olika sätt. Vilken resa jag har gjort sedan dess, speciellt vad det gäller den personliga utvecklingen. Så glad att jag vågade hoppa. Hoppas din resa blir lika angenäm och lycka till!

  Svara
  1. Therese

   Tack Barbro! ❤ Den första resan, (av)hoppet från trygg anställning till ovisshet som egen, gjorde jag redan som 25-åring. Jag startade mitt första företag januari -95 och har aldrig ångrat det beslutet. Att avsluta och börja nytt har aldrig varit svårt för mig, vilket jag är tacksam för. För precis som du skriver så är den personliga utvecklingen det man har att vinna. För mig är det…allt. ❤

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *