Facebook styr vad du ser i ditt flöde

Att Google filtrerar nyheterna och sökträffarna efter vad jag tidigare sökt och klickat på, det visste jag. De gör det med motiveringen att ”jag som konsument” ska få det jag är intresserad av, som om jag skulle uppskatta att bara få valda delar av min dagstidning varje dag. Eftersom jag inte visat något större intresse för till exempel sportsidorna så skulle dessa utelämnas i just min version av morgontidningen. Jag, en konsument av nyheter, skulle då uppleva större kundnytta.

Nå, detta visste jag. Men att nu Facebook och Instagram anammat samma principer och tagit det ett snäpp längre fick jag lära mig i helgen som gick. Jag förstår nu varför vissa saker inte dyker upp i mitt nyhetsflöde längre, trots att jag aktivt valt att följa vissa sidor. Bara för att du till exempel gillat min facebooksida och förväntar dig att mitt nya inlägg ska dyka upp i ditt flöde denna onsdagsmorgon, så är det inte alls säkert att det gör det. Det beror nämligen helt och hållet på hur aktiv du varit på min sida! Det räcker inte med att du gillar och klickat i att du följer sidan och läser min blogg, du måste också aktivt gilla inläggen och helst kommentera dem, annars får du successivt färre och färre av mina inlägg i ditt flöde. Samma sak gäller för Instagram. Främst verkar det vara just fb-sidor som fungerar enligt den här principen, privatpersoner är inte lika hårt skruvade. Kanske är det facebooks sätt att försöka få mig som sidägare och/eller företagare att betala för att synas istället, genom sponsrade inlägg? Oavsett orsak tycker jag att det är förfärligt.

Jag väljer aktivt vilka sidor jag vill följa, då ska jag väl få följa dem också! Utan krav på att kommentera, gilla och interagera. Tänk om du vore tvungen att kommentera din dagstidnings artiklar varje dag för att tidningen skulle fortsätta komma i brevlådan, hur tokigt vore inte det. Jag VET att jag har många läsare som följer mig och uppskattar mina texter men nästan aldrig kommenterar, därför att de helt enkelt inte vill eller har behov av det. Jag vill att också de (du?) ska få fortsätta göra det. Men om du nu skulle ha märkt att min sida inte dyker upp i ditt flöde, ja då vet du vad Facebook kräver av dig… Du måste vara mera aktiv i anslutning till inläggen, gilla, kommentera och dela. Kanske räcker det att kommentera med ett litet hjärta eller smiley, eller måste man skriva långa reflektioner? Inte vet jag.

Jo, jag upprörs över detta. Inte bara för att mina läsare kanske missar mina inlägg utan för att vi på detta sätt skapar en värld där jakten på likes och kommentarer tjänar sitt eget syfte. En värld där vi tvingas forcera fram kommentarer bara för att få fortsätta ”vara med i gruppen”. En värld som krymper i takt med att våra nyhetsflöden bekräftar den världsbild vi redan känner och utelämnar allt som visar något annat. En uppdelad värld, en segregerad och mer onyanserad värld. Är det så vi vill ha det?

Hur ska vi komma ur denna fördumning och styrning av nyhetsflöden? Jag betackar mig för att ses som en konsument av nyheter. Det räcker att journalister redan sållat och valt ut vilka nyheter som publiceras, jag betackar mig för ytterligare styrning. Jag kräver att få de sidor aviserade som jag själv valt att följa. JAG väljer, inte Facebook, Instagram eller Google. Tack.

PS. Om du nu undrar, jag har som rutin att skriva nya inlägg måndag, onsdag och fredag, så gott som varje vecka. Får du inte avisering i ditt flöde så kan du alltid gå in direkt på bloggen, i ett medvetet, nyanserat, fritt val.

4 reaktion på “Facebook styr vad du ser i ditt flöde

 1. Tove

  Tack Therese för detta mycket kloka inlägg. Jag följer ditt skrivande via mail och är mycket nöjd med det. Läser oftast, men kommenterar sällan…..dock tacksam för dina ord.

  Svara
  1. Therese

   Tack Tove! Jag är så tacksam för alla de tekniska vägar vi har att nå varandra. Teknik är fantastisk när den används på rätt sätt. Tack för att du följer mig och läser mina ord och tankar! ❤

   Svara
 2. Barbro

  Jag får dina inlägg på mail så jag missar inga men jag brukar trycka på dropdown pilen bredvid symbolen Följer och där trycks på “Visa först. Då kommer nya inlägg överst i mitt flöde på de sidor jag valt att göra detta. Håller för övrigt med dig om att Facebook främst vill profitera på Sidor genom att man måste annonsera för att vara säker på att synas.

  Svara
  1. Therese

   Det var ett bra tips, tack Barbro! Och tack för att du följer och läser mina ord. Jag önskar dig en fortsatt fin dag! ❤

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *