Ett val, en förändring

valet-forandringVi står inte inför ett skifte, vi är mitt i det. Som i alla skiften synliggörs vår rädsla. Som i alla skiften synliggörs makten och maktlösheten. Vi ser inte framtiden så tydligt som vi skulle önska, vår reaktion blir att hålla kvar vid det som varit. Den som har makt vill inte förlora den, vår värld, liten som stor, blir ett slagfält.

I USA, så tydligt, ett delat land, delat på mitten, rakt av. Ett folk som inte är ett utan många, ett folk som är individer, som är grupper, som är intressen och övertygelser. Ja, jag tycker att valet av Trump är dumt, ett val av rädsla för framtiden, ett val för en återgång till det gamla men i sken av att stå för det nya, det är inget som gagnar utvecklingen. Eller också gör det det. Jag tänker att.. allt är precis som det ska vara. Eftersom det är som det är.

Visst måste vi, eller som i det här fallet de amerikanska medborgarna, göra våra val och stå för dem. Vi lever i en fysisk verklighet som vi måste ta ansvar för. Våra val har betydelse. Men å andra sidan, var görs det riktiga valet, var sker den riktiga förändringen? Jo, som alltid, i dig, i dem, i oss. Kanske är det just så att valet av Trump ökar trycket, ökar hastigheten på den förändring som sker just nu, i oss? Synliggörandet, känslorna, engagemanget, visst finns det en positiv sida, vi kan inte längre blunda. Allt som är dysfunktionellt kommer upp till ytan och kräver sin förändring.

Trump eller Clinton, det är inte dem valet handlat om. Det handlar om oss alla, om våra grundvärderingar, våra likheter och olikheter, om vår tolerans och vår medmänsklighet. Trump och Clinton är bara två individer, det är inte de som förändrar eller skapar världen, det gör du och jag, vi. Vi måste se dem för vad de är, speglingar av de val vi gjort fram till idag. Om framtiden säger de inget, de kan inte spegla det som inte hänt.

Se verkligheten, se den som den spegling den är, men fastna inte i den. Fastna inte i illusionen om att den också speglar framtiden, fastna inte i känslan av vanmakt inför det som varit. Bär inte med dig det förflutna in i framtiden. Förstå att det är här och Nu, i dig, som den verkliga förändringen sker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *