Ett liv utan manus

Det är morgon och jag håller på att plocka ihop det sista innan jag styr kosan mot Uppsala. Min vän och kollega Birgitta Höglund och jag ska ha ett event där ikväll, på PriMaten, en helt fantastisk paleorestaurang som Birgitta varit behjälplig som receptkonsult. Ikväll bjuder hon på buljong och frökex i pausen av min föreläsning som handlar om hormonerna i vår mat. (Om du vill komma men inte anmält dig så går det att köpa biljetter i dörren, betala helst med swish i så fall. Föreläsningen börjar kl 18.00 men dörren öppnar 17.00 för den som vill äta middag – Pulled pork med lite tillagade grönsaker och råkost, samt en honungskombucha står på menyn. Kom vetja! Mer information hittar du i länken här.)

Det här med föreläsningar är också ett kapitel för sig. Om du någon gång gått på en av mina föreläsningar så vet du att jag alltid pratar utan manus, utan powerpoint, utan…allt. Jag är nämligen innerligt trött på alla fina powerpoints, men framförallt så vill jag vara fri. Fri att känna in mina åhörare, fri att reagera och interagera. Det är vi tillsammans som skapar föreläsningen, där och då. Det är vårt gemensamma intresse som definierar innehållet utifrån den ram jag satt. Jag älskar det!

Jag älskar när föreläsningar blir till samtal, när frågor finner svar och funderingar delas. Jag vet att jag kan mina saker och jag känner stor tillit till min förmåga att presentera min kunskap i en begriplig form. Ett manus hjälper mig inte, det skulle tvärtom begränsa. Nackdelen är att jag inte alltid vet vad jag kommer att prata om, det kräver onekligen en viss tillit till situationen! Fördelen är att ingen föreläsning är den andra lik, även om titeln är densamma. Men framförallt, det bästa av allt – vi möts! Möts på riktigt, i både hjärta och hjärna. Jag är där, hela jag, med hela min kunskap och klokskap. Du är där med dina tankar, din nyfikenhet, din kunskapstörst. Hur skulle det kunna bli något annat än toppenbra!

Mina föreläsningar är som livet självt, de sker med god intention, hög ambition men utan manus. Förberedelserna utgörs av mentalt fokus och ett öppet hjärta. Resten löser sig av sig självt, skapas i nuet.

Jag längtar till kvällen, till mötet, till utbytet. Hoppas vi ses! Och ses vi inte i Uppsala så kanske vi ses en annan gång någon annanstans? Den 3:e maj föreläser jag i Nyköping och den 13-14:e maj är det paleohelg hos Under vårt tak i Sätila där perspektivet blir ännu lite bredare och det faktiskt blir två olika föreläsningar…

Vill du att jag och Birgitta ska komma till din stad, hör av dig. Vi tar gärna emot önskemål och tips på både orter och lokaler att vara i. Hoppas vi ses!

En reaktion på “Ett liv utan manus

  1. Pingback: Om Hormoner i maten i Uppsala ikväll | Birgitta Höglunds mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *