En värld i kaos men Glad Påsk ändå!

Upptrappning runt Koreahalvön, gasattacker i Syrien, torka och svält i Somalia, Trump och Putin vässar armbågarna, kallt är det ute, och idag är det långfredag. Långfredag, den dag då det är meningen att vi ska minnas hur Jesus dog på korset och tog med sig våra synder. Våra synder… Som det ser ut idag. Så mycket sinnesförvirring i världen, så mycket galenskap, så mycket kamp om makt och pengar…lär vi oss ingenting? Har vi någonsin syndat så mycket som nu, jag bara undrar.

Tänk om vi kunde se det överflöd som vi, mänskligheten, har till vårt förfogande. Tänk om vi generöst kunde dela på kakan i insikt om att vi alla är ett. Tänk om vi kunde vårda allt vi har, förvalta och bygga vidare, istället för att söndra, härska och skövla. Tänk om vi kunde inkludera istället för att separera, omfamna istället för att splittra. Tänk om vi förstod att leva utifrån kärlek istället för rädsla.

Mitt i allt kaos känner jag samtidigt en oändligt djup tacksamhet. Tacksamhet över att få leva, just precis nu och här, i denna smältdegel, i denna tid av uppvaknande. För nog är det ändå det vi ser, förändringen. Förskjutningen i värdegrunder, en ökad förståelse, en botten som snart är nådd. I kaosets kölvatten ser vi empatin växa. Vi ser människor som skakar på huvudet, ruskar av sig dammet och lite yrvaket säger att det här håller inte längre, galenskapen måste få ett slut. Ju mer kompakt mörkret är desto mer inser vi vårt behov av ljus, och ljuset är vi. Vi väljer, och för första gången i mänsklighetens historia tror jag att vi äntligen väljer med ett större medvetande. Vi väljer ljuset, värmen, empatin, förlåtelsen och kärleken. Jag tror det, jag tycker mig se det. Bortom kaoset och mitt i kaosets stormiga öga.

Jag känner den djupaste tacksamhet över att få vara med, vara här, bidra. Över att jag har mina vänner, min familj, min lugna, fredliga plats på jorden. Och över att jag är jag och du är du. Jag är tacksam över själva tacksamheten! En tacksamhet som inte enbart är en läpparnas bekännelse, en intellektuell tankekonstruktion, utan en djup, känslomässigt och själsligt förankrad tacksamhet, just idag. Jag tackar själva livet som gett och fortsätter ge mig så mycket. Tack.

Med detta önskar jag dig en riktigt Glad Påsk i generositet och överflöd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *