En människa, ett folk, en värld

Jag sitter här och funderar på hur det är att leva i en relation som präglas av kontroll. Vi har alla hört eller läst vittnesmålen, de som beskriver ett tillstånd av konstant rädsla för att göra fel och bli straffad för felen, den medföljande skulden och skammen.

Så funderar jag vidare, vad innebär egentligen kontroll över en annan människa, vad är det man kontrollerar? Jag tänker att den som vill ha allomfattande kontroll måste skaffa sig kontroll över inte bara den andres handlingar utan också dennes ord och tankar. Rädsla, straff och inskränkningar av rörelsefriheten är bra grundverktyg, men för att den andre ska acceptera och finna sig i det hela måste de alla användas i kärlekens och omtankens namn. Med stegvis upptrappning.

Det är nu min tanke far vidare. Är det möjligt att skaffa sig samma allomfattande kontroll över en hel befolkning, med hjälp av samma verktyg? Kan man påstå sig värna och skydda och samtidigt skapa rädsla hos alla människor samtidigt? Kan man i omtankens namn få människor att frivilligt eller genom förbud ändra sina handlingar och begränsa sitt rörelsemönster? Kan man censurera det fria ordet och få folket att acceptera det eftersom det görs för att skydda dem mot felaktigheter? Kan man uppta och styra allas tankar i en riktning genom att fylla alla medier med samma budskap, om och om igen, dygnet runt, månad ut och månad in?

Kan man kontrollera alla människors handlingar, ord och tankar? Nej, inte alla, aldrig alla. Men många, ibland tillräckligt många.

4 reaktion på “En människa, ett folk, en värld

 1. Sylvia Adamietz

  Bra inlägg

  Ja man kan kontrollera många på en gång och det har ju varit så om vi tittar tillbaka på vår historia
  Att skrämma människor är ett bra verktyg att folk skall foga dej under hotet

  Ha en fin 2:a advent

  Svara
 2. Tove

  Tack för att du är fantastisk på att sätta ord på dina tankar och dessutom delar dem med oss.
  Älskade verkligen denna text!

  Svara
  1. Therese

   Tack! Att skriva är för mig ett sätt att bearbeta och tänka. Att dela med andra får tanken att bli ännu klarare och vidare.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *