En karikatyr!

Karikatyr T Maud BMin vän Maud är en lika duktig konstnär som en färgstark kvinna. När hon häromdagen, i väntan på en torkande canvasduk, satt och ritade karikatyrer, slog det oss båda att det sällan avbildas kvinnor i denna konstform. Visst händer det att kvinnor, särskilt i politiken, får sig en karikatyr, men på det hela taget är det ganska ovanligt.

Vid närmare diskussion och eftertanke visar det sig att det är både svårt att göra karikatyrer av kvinnor och att det dessutom känns ganska avigt att göra det, både att göra och ta emot. Maud provade hastigt och (o)lustigt på mig. Jag ser det som en ära och skrattade gott, men visst känns det konstigt! Det känns konstigt att bli ”förfulad” på detta sätt. Både fulare och äldre, märklig känsla, märklig och utmanande.

Jag tänker att det idag, 2015, fortfarande är så att det är ok att förfula män. Faktum är att de nästan blir snyggare på något fult sätt! Är det de manliga dragen vi förstärker, funderar jag. Eller är det helt enkelt bara mer ok för en man att bli fulare och äldre? Att framställa en kvinna som fulare eller gammal, det känns däremot närmast förbjudet, elakt.

Män kan förfulas, kvinnor förskönas, är det så? Är det kanske till och med så att en man som karikeras stiger i värde, en kvinna som karikeras förlorar i värde? Vad säger det i så fall om jämställdheten 2015?

Bara en fundering så här i största allmänhet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *