Eget förlag!

Parallellt med skrivandet av boken har jag vridit och vänt på frågan hur i jösse namn jag ska kunna nå ut med den när den väl är klar. Ska man hoppas på att ett av de större förlagen nappar? Chansen är mikroskopisk i den här genren och framförallt tar det TID. Tid att skicka, tid att vänta, tid att hoppas, tid att bli besviken och så påbörja en ny vända. Fördelen är naturligtvis det stora, etablerade förlagets renomé och resurser både vad gäller kompetens och ekonomi. Men alltså…för en otålig mamsell som mig låter det inte lockande att vänta, och vänta och vänta. Inte heller känns det särskilt roligt att börja kompromissa kring saker och ting, kompromisser som alltid måste till när någon annan står för finanserna. Och så en royalty, dvs betalningen för arbetet, som i mitt tyckte ofta är tokigt låg, det är ju ändå jag som lagt min själ och mitt hjärta i boken och skrivit den…

Ett mindre förlag kanske? En snabb koll visar att jag då ska stå för minst hälften av kostnaderna själv, göra det mesta av, eller all, marknadsföring själv, och så ska vi dela på den vinst som blir, som bäst 50/50. Och den eventuella vinsten lär dessutom vänta på sig, ibland mer än ett år innan några pengar landar på kontot. Alltså, som den företagare jag är och varit en stor del av mitt liv, känns inte heller det upplägget särskilt lockande. Jag har ju trots allt ägnat ett år åt att skriva boken, nu vill jag att du ska få läsa den! NU helst!

Så…vad gör man då när man är och funkar som jag? Man gör som vanligt, gör själv. Då får jag göra allt arbete själv, ett arbete som jag egentligen inte har en susning om vad det innebär, men jag har åtminstone full kontroll på allt det där jag inte kan… Ja, du hör ju själv, lite tokig är jag antagligen. Och jag måste finansiera den själv, hur nu det ska gå till! Men jag tänker att jag lär mig under tiden, och det är väl lärandet som är en stor del av upplevelsen också? Jag gör, jag lär, jag utvecklas och utvecklar, kör fast och finner lösningar, styr och ställer, suckar och ler, allt i en enda röra. MEN, det blir en bok och den blir på mitt sätt. Jag får själv göra mina misstag men jag har också alla möjligheter att göra rätt. Jag gillar det. Valet. Ansvaret. Möjligheterna. Eller galenskapen som en vän uttryckte det.

Jag hoppas att du är med mig i processen för jag vill verkligen dela den med dig. Processen och självklart Boken när jag så småningom håller den i min hand och du kan få hålla den i din! Den är inte så långt borta som man kan tro… Jag är SÅ spänd på vad du kommer att tycka om den, det är riktigt läskigt, faktiskt det läskigaste av alltihop. Läskigare än både förlag och pengar och logistik och tryck och ISBN-nummer och hela faderullan.

Men men, nu har jag åtminstone ett förlag, det är en bra början! TR Förlag heter det förresten, varför konstra till det liksom. ? Det ska nog kunna bli en fin logga av det också, jag ser den redan i huvudet, tryckt på min första bok. Förstår du hur spännande och roligt det här är, a dream in the making! Vi här ju här för att förverkliga och leva våra drömmar, inte sant? Jag är så glad för att du följer mig på min väg mot min dröm, kanske kan den inspirera dig på vägen mot din.

PS. Vill du hjälpa mig på vägen? Dela gärna mina blogginlägg så att fler kan läsa, det betyder massor för mig. Mitt varmaste tack!

8 reaktion på “Eget förlag!

 1. Sofie Broström

  Heja Therese!!!

  Ser fram emot att köpa boken. Skriv upp mig om du har nån slags väntelista för den.

  Svara
  1. Therese Renåker Inläggsförfattare

   Tack Sofie! ❤ Vad glad jag blir! Jag gör en minnesanteckning och återkommer lite senare om det här med väntelista/förbeställning. ?

   Svara
 2. Tove

  Hej Therese, tack för ännu ett inlägg där du delar med dig av dig själv. För ett par år sedan kommenterade du ett inlägg jag gjort i en sköldkörtelgrupp på FB. Av någon anledning fastnade orden “en dag kommer du att må bättre”. Det var så jag hittade dig och följt din blogg. Nu är jag nästan framme vid den dagen, beslutat att starta eget. Jag kommer att lämna mycket gammalt bakom mig, behöver vänja mig vid en ny roll och bild av mig själv, vara egen och inte anställd…. mycket nytt, mycket att lära….. kaos och spänning, glädje och oro samtidigt. Jag kommer förhoppningsvis leva en dröm som jag aldrig haft utan kommit till mig…..Så med det vill jag säga att dina ord i detta inlägg var tröstande och hoppingivande. TACK!!

  Svara
  1. Therese Renåker Inläggsförfattare

   Åh, nu ryser jag när jag läser vad du berättar Tove! Tänk vad några ord kan betyda, både dina och mina. Och tänk vilken resa du är ute på! Jag hejar på dig, dina val och beslut, och jag hyllar ditt mod att följa hjärtat, ta emot det som kommer till dig. Vi fortsätter träna oss i tillit och förtröstan, både du och jag! Mitt varmaste lycka till, jag hoppas få höra din fortsättning.❤

   Svara
 3. Ingrid Ek

  Du tycker det är läskigt – och det tycker gamla faster med ? Så läskigt så jag inte tror jag vågar läsa boken. Jag får nog vänta en tid ????

  Svara
  1. Therese

   Haha, boken är inte så läskig så du kan tryggt läsa den. Men för mig, att du läser den… Ujujuj, det är läskiga grejer det. ?❤

   Svara
 4. M Ericson

  Lycka till. Eget förlag bäst på alla sätt. När du väl är etablerad och sålt en massa böcker har du ju möjlighet att ” visa upp resultatet ” för ett större förlag ,som då vågar satsa på dig och därmed nå ut till en bredare läsarfråga.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *