Du ska dö

Stonehenge3Ett människoliv är kort, förbannat kort. Du ska dö, förstår du det? Innan du vet ordet av så är det slut på detta liv. Så är det. Detta självklara faktum som vi dagligen tränger undan.

Inte förrän du på fullt allvar väljer att se döden i det berömda vitögat, inte slår bort det utan tar in det i hela sin rymd, inte förrän då börjar du leva livet fullt ut. Förstår du din dödlighet? Nej. Om du verkligen förstod skulle du inte ägna en endaste minut till åt trivialiteter, åt tvivel, åt självömkan och rädsla. Du skulle inte ägna dig åt saker utan värde för dig, inte grubbla, inte tveka. Du skulle inte kompromissa det minsta lilla, utan bara vara du och göra det som skänker dig glädje.

Tiden är dyrbar, ser du det? Livet pågår vare sig du ställer dig i centrum av det eller i periferin.  Livet är en film utan statister, utan genrep, utan omtagningar. Premiären är sedan länge överstånden, nu måste filmen skapas, omskapas, varje dag. Du är författaren, du är regissören, du är huvudaktören, du är alltings mått och medel. Du skapar vare sig du vill eller ej. Varför då inte skapa den film du vill se?

Du har den kraften, förneka den inte. Varför ägnar du så mycket tid och kraft åt att förminska ditt mirakel? Varför försöker du gömma dig i skuggorna av ditt eget ljus? Ditt ljus låter sig inte kvävas, stänger du in det kommer det att bränna sig ut tills filmen spelar upp resterna av ett förkolnat liv.

Släpp ut ditt ljus, visa det för världen. Låt det skina, lysa upp allt i sin väg. Våga beröra, våga ge, våga dela och skapa. Världen är god och livet är vackert. Om bara du finns i det.

Vad är du rädd för? Är du rädd för att leva? Nej, det är du inte. Du är rädd för att dö. Du vägrar inse att livet har ett slut, din rädsla för detta är så förlamade att den hindrar dig från att leva. Ja, du ska dö min vän. Du och jag och alla andra, en dag ska vi dö. Så just därför måste vi ta vara på tiden, LEVA. Nu. Slösa inte med det mest dyrbara du har, din tid. Slarva inte bort det största du har, din skaparkraft. Håll inte tillbaka din kärlek. Du är värdefull, förstå det.

Du vill kunna säga, jag levde väl. Jag dansade, skrattade, älskade. Jag gav kärlek, jag delade mig med världen. Detta enda. Inget annat.

5 reaktion på “Du ska dö

    1. Therese

      Frågan är om dödens motsats verkligen är livet, eller om det är födelsen… Tål att fundera lite på. Livet är hur som helst vårt eget val, vårt njutbara, skapande val. Vi ska bara förstå att makten är vår. Och härligheten. ❤

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *