Du kompromissar väl inte med dina drömmar?

Dröm i vardandeVad drömmer du om, egentligen? Den lyxiga takvåningen mitt i city eller det lilla huset på landet? Resan till Niagarafallen eller en sommar på österlen? Sportbilen eller lastbilen? Den stora familjen eller singellivet? Lugnet eller pulsen? Drömjobbet eller inget jobb alls? En rejäl summa pengar?

Vad du än drömmer om så är allt ditt. Allt du vill ha är du ämnad att få. Men, och det finns ett stort men. Bara om din önskan är sann, bara om du är sann mot dig själv, är allt ditt. Är det verkligen dina innersta drömmar eller är det någon annans dröm du drömmer? Var ärlig. Många drömmar är inte sanna. Många drömmar är nedärvda kulturella eller familjära mönsterbilder som klistrats fast i vårt undermedvetna utan vårt medgivande. Vi tror att det är våra egna drömmar när de egentligen bara är etiketter.

Vissa drömmar skjuter också under målet, de fokuserar på medlen istället för själva målet. Många drömmer till exempel om pengar, inte för att pengarna i sig har något värde för dem, utan för allt de skulle vilja göra med pengarna. Så fokus hamnar på pengarna, ett fokus som saknar kraft eftersom det är ett medel, inte ett mål. Den som verkligen har pengarna som självändamål får ofta den drömmen uppfylld, utan för att fördenskull veta vad pengarna ska användas till. Drömmar som inte är sanna, drömmar som är någon annans eller är medel istället för mål, kommer oftast inte att gå i uppfyllelse, de saknar den kraft som behövs. Bara de sanna drömmarna är din livslott.

Du skiljer den sanna drömmen från den påklistrade genom känslan som drömmen förmedlar. Ta en stund för dig själv, ett djupt andetag, låt axlarna sjunka ner – måla sedan upp bilden av drömlivet för ditt inre, så färgrikt du bara kan. Hur känns det? Känns det som en lättnad i kroppen, en befrielse, ett ok som lyfts från dina axlar? Då är det inte din dröm du drömmer.  Du vill fly. Du vill bort från där du är nu och din mentala bild för dig just Bort, inte Till.

Om din känsla istället placerar ett leende på dina läppar, ett leende som du känner med ögonen stängda och som du omöjligt kan få bort. Om du känner en glädje i magen, en kraft och en iver att få komma igång, NU inte imorgon, då är drömmen sannolikt din dröm.

Det är så lätt att förledas av andras drömmar men också av sina egna erfarenheter. Tidigare besvikelser får oss att tappa tron på drömmen och tilliten till oss själva. Mer eller mindre medvetet börjar vi kompromissa. När vi inte längre tror på det storslagna, när vi inte längre har tillit till vår förmåga och till att livet vill oss väl, så börjar vi kompromissa med själva drömmen. Vi tonar ner, skriver om, förminskar. När vi inte tror oss om att kunna nå stjärnorna, sänker vi blicken till trädtopparna, och successivt försvinner stjärnhimlen ur vårt synfält. I värsta fall glömmer vi bort att himlen finns där med alla sina stjärnor och vi fnyser åt dem som försöker visa oss dem. Tycker att de är naiva. Att de tror på sagor medan vi själva är realister. Ser du det sorgliga?

När vi förlorar oss i falska drömmar, när vi låter tidigare besvikelser påverka vårt Nu och vår Framtid, förlorar vi oss själva. Vi tappar tron men också glöden. Vi förlorar tilliten men också kraften. När den sanna drömmen göms undan tappar den i värde, i dragningskraft. Vi behöver kämpa oss fram mot den kompromissade versionen istället för att slungas med i den sanna drömmens inneboende glädjekraft.

Livet här och nu kan behöva sina kompromisser, sina övervägningar och sitt köpslående. Men kompromissa inte med dina drömmar! Den sanna drömmen är din, den sanna drömmen är du i din excellens. En blomma i knopp är en dröm i vardande. En blomknopp vet att den gömmer en hemlighet. En blomknopp vet att den varken kan eller ska ändra på vem den är eller hur den ser ut. En blomknopp vet att den äger sin skönhet precis som den är. En blomknopp vet att det enda som någonsin förväntats av den är att den slår ut. Du är den blomknoppen. Tillåt din blomning.

2 reaktion på “Du kompromissar väl inte med dina drömmar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *