Du gör ditt bästa – alltid

Med dina ögonVi upplever alla situationer olika beroende på vilka förutsättningar vi har. Den långbenta tycker inte att djupsnön är lika jobbig som den kortbenta. Den med hög syreupptagning tycker inte backen är lika brant som den med astmabelastade luftvägar. Den som mött många motgångar i sitt liv kan vara trött och uppgiven, men kanske också stark och rustad. Vår uppväxt, våra kroppar, våra livsresor ser olika ut och vi tar emot livet på vårt alldeles unika sätt.

Ingen annan kan någonsin se livet genom dina ögon. Ingen mer än du kan möta gryningen med din kropp eller lägga den till ro när kvällen kommer. Du, bara du, vet hur det är att gå i dina skor. Men också du, bara du, kan påverka hur du tänker, vad du ser, vad du känner och vad du lägger din energi på. Du ensam har ansvaret för ditt liv. Du kan inte lägga det i knät på någon annan, inte anklaga någon annan, inte se det som någon annans fel eller förtjänst. Ansvaret är helt och hållet ditt. Möjligheten att påverka ligger endast hos dig själv, det finns inget offer för omständigheterna.

Så är det för dig, så är det för oss alla, våra liv ligger i våra händer. Men minns också att alla människor alltid gör sitt bästa. Alla gör sitt bästa med de förutsättningar de har, just i detta nu. Sett utifrån kanske ansträngningen kan tyckas något medioker, men det är med dina ögon, med ditt perspektiv. Inget perspektiv är rätt, inget är fel, bara olika. Samma sak gäller dig själv. Med facit i hand kan du se att du borde gjort annorlunda, men där och då gjorde du ditt bästa. Och du lärde dig av det, därför ser du nu att du skulle kunna gjort på ett annat sätt. Det är det som kallas utveckling.

Se att alla människor alltid gör sitt bästa i varje givet ögonblick. Klandra därför inte andra eller dig själv för det som varit, du och de förmådde inget annat där och då. Men ta ansvar för ditt nu, det är nu du har möjlighet att vara den du vill vara, leva det liv du vill leva. Inte igår, inte imorgon, utan nu. Nu är det enda som finns och du gör ditt bästa, du är tillräcklig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *