Du är redan i mål

TävlingTävling, tävling och åter tävling. Vi tävlar i idrott, tävlar i spel, tävlar i husköp, klipp och status. Det är som att vi tävlar om vem som ska hinna fortast fram, fortast fram till målet. Men vad är målet, var är målet? Det verkar ingen riktigt veta.

Jag leker med tanken på ett liv utan tävling, ett liv utan jämförelser, utan hävdande. Hur skulle det livet kännas, hur skulle det livet levas?

Skulle det kännas tomt och innehållslöst? Skulle livet sakna mening om mål inte fanns? Skulle vår kraft förtvina om vi inte mätte den med varandra? Eller är det kanske precis tvärtom…

Är det kanske just när tävlandet upphör som vi kan njuta av vägen? Är det när vi börjar samarbeta utan krav på resultat som de stora vinsterna görs? Är det när vi ser slutmålet, döden, i vitögat som vi inser att vi alla är förlorare endast om vi jagar?

Visst har tävling också en positiv sida, inom idrotten, men i synen på livet som en tävling är vi alla förlorare. Men detta synsätt är just en syn, en tanke, en synvilla. Om vi vänder på perspektivet, vänder på tanken, är vi alla vinnare. Vi är vinnare i kraft av att vi föddes, Du är en vinnare i kraft av att Du är född! Starten på livet var målet, du är redan i mål. Vägen är nu bara väg, din väg att vandra. En väg att njuta av, en väg att uppleva, utan rätt, utan fel, utan krav. Lek med tanken. Det finns inga krav.

Livet är ingen tävling. Livet är inget som måste levas i konkurrens, varken med sig själv eller andra. All tävlan, all konkurrens, är påhittad, vald, självvald. Det finns ingenting du behöver bevisa, du måste inte övertyga andra eller dig själv om din duglighet. Du är född, du lever, det räcker. Nu gör du vad du vill med det liv du fått. Lek med tanken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *