Du är inte trasig

Överallt ser och hör jag dem; kvinnorna som inte duger, kvinnorna som inte räcker till, kvinnorna som måste bli bättre människor, kvinnorna som kämpar och kämpar och misslyckas och kämpar. Och det pratas och det ältas, klandras och skäms, vänds och vrids och så börjar det om igen. Om du känner igen dig det minsta lilla, läs då meningen som följer, noga. Jag skriver det långsamt så att du kan stanna upp och låta orden få fäste.

Det. Är. Inget. Fel. På. Dig.

Vi tar det en gång till för säkerhets skull.

Det. Är. Inget. Fel. På. Dig.

Bara så, det är inget fel på dig. Hör du vad jag säger? Du är inte trasig, du behöver inte lagas. Jo, kroppen kanske bär sina krämpor (fråga mig, jag vet!), men du vet att jag pratar om något annat. Det där andra. Det där icke-dugeriet, du som ett projekt som kräver sin plan och lösning, livet som en golgatavandring. Sluta bara!

Du är hel, förstå det. Du är hel och perfekt och precis som du ska vara, precis som du är. Du behöver inte göras om, du behöver inte leva ditt liv genom andra för att vara livet värdig. Du har fått ett liv, en kropp, en tid att leva. I dig, med dig, utan några som helst krav på någonting. Du gör som du vill. Livet behöver inte vara kantat av måsten och fyrtiosju att-göra-listor. Din kalender behöver inte vara så full att du inte själv får plats i den. Du behöver inte finnas där för alla andra, dygnet runt, 365 dagar om året, och du behöver framförallt inte lösa andras problem!

Din väg

Du har förmågan att skapa ditt liv. Du kan sluta leta efter den där rätta vägen, den finns nämligen inte. Inte den felaktiga heller. Det finns bara väg, och du skapar den. Det har du gjort fram till nu och fortsätter att göra i detta nu. Så vilken väg vill du vandra, vart vill du gå? Snurra inte runt i hjärnans irrgångar och egots sagolika förmåga att fastna i det som varit och ”hur ska det gå”. Släpp loss dig själv! Fastna inte i icke-dugliga tankar om begränsningar och tillkortakommanden, sluta med allt som stavas ”inte-kan-väl-jag”. Häng framförallt inte upp dig på vad andra tycker, vad andra kan och gör, det har noll och ingen relevans för dig. Här och nu, vad vill du, vad känner du för, vad skänker dig sann lust och glädje? Släpp ner axlarna, andas in, andas ut, ta emot. Dig själv.

Släpp dig fri

Älska dig själv, det börjar där. Älska ditt liv, det är ju det du lever. Om du blir ledsen av tanken på att du INTE älskar dig själv, så beror det på att den tanken är falsk. Djupt inne i dig själv vet du att du är älskad, av dig själv och hela stora alltet, tänker du något annat så går du emot ditt bättre vetande och känslan skaver. Sluta med det. Släpp dig fri.

Du är hel. Du vet vad som gör dig glad. Gör det. Nu.

5 reaktion på “Du är inte trasig

 1. Maria

  Så himla sant. Men ändå så svårt. Livet skaver väldigt mycket nu och jag handskas med riktigt tuffa saker. Försöker ändå tänka att jag är bra och duger och väljer att fortsätta kämpa. Och att känna tillit och tacksamhet, och hoppas att livet vill mig väl. Även om det nu mest är tung sorg och stort kaos. Tack för din påminnelse i en period i livet då det gör ont. Riktigt ont.

  Svara
  1. Therese

   Livet…en serie av kontraster. Ljust ibland, mörkt ibland, men alltid Livet. Du gör ditt bästa, det är gott så. ❤

   Svara
 2. Carina

  Ett utav de allra viktigaste sanningarna i hav av brus och falska påståenden.
  Jag behöver inte jaga en perfekt yta som jag aldrig kan få. Jag behöver inte se ut på ett visst sätt.
  Jag vill bara ha lugn och harmoni mellan livets, ibland, så svåra prövningar.
  Jag vill inte vara någon annan än den jag är. Och jag vill inte att du ska vara någon annan än du är.
  Då kan vi mötas på riktigt, och det mina vänner, det är underbart. <3

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *