Du är inte otillräcklig

otillrackligI alla möten jag haft, alla människor jag talat med, alla obalanser jag hjälpt till med, all stress och utbrändhet jag diskuterat…Det finns ett ord som återkommer, gång på gång på gång. Otillräcklig. Att känna sig otillräcklig. Viljan att vara överallt, önskan att finnas där för alla, tron på att man måste säga ja till alla erbjudande man får, förhoppningen om att imorgon lättar det.

Lyssna nu på mig min vän. Det. Blir. Inte. Lättare. Din morgondag kommer att se ut precis som din gårdag. Din framtid speglas i ditt nu. Det är DU som måste göra annorlunda, tänka annorlunda, förhålla dig till saker på ett annat sätt. Jag har sagt det så många gånger förut och jag säger det igen, tills du förstår. Förändringen börjar med DIG.

Du är inte otillräcklig! Du är alltid tillräcklig i förhållande till vad du innerst inne vill och behöver. Men du måste välja. Du måste sätta dig i ditt eget förarsäte, välja riktning, välja huvudmål och deldestinationer. Du kan inte vara överallt samtidigt och meddetsamma. Det handlar inte om otillräcklighet, utan om din känsla av otillräcklighet. En känsla som skapas av att din verklighet, din tid och dina fysiska möjligheter inte står i paritet med din egen bild av vad du BORDE hinna med, vad du MÅSTE göra. En känsla som bottnar i att du kanske gör saker som du innerst inne inte alls vill göra…

Det fina i kråksången är att det är du, bara du, som avgör vilka borden och måsten som ska finnas i ditt liv just nu. Det är du, ingen annan, som bestämmer och rår över dina ambitioner, din vilja, din önskan. Du kan påverka din känsla av otillräcklighet genom att omvärdera, omprioritera. Det finns ingenting du måste, ingenting du borde. Du är perfekt precis som du är. Du behöver inte göra en massa för att ”räcka till”, du kan ta sakerna i tur och ordning. En sak i taget, utifrån vad du vill och behöver allra mest just Nu. Jag behöver inte tala om för dig att du kommer först, det vet du, innerst inne. Jag behöver inte påminna dig om att dina barn sitter bredvid dig där högst upp på prioriteringslistan, det vet du också. Men allt där under…du bestämmer.

Det finns inget krav på att du ska göra allt, precis just nu. Låt tiden vara på din sida istället för att peka ut den som din fiende. Det du säger nej till idag kan du göra imorgon, eller en annan dag, eller kanske inte alls. När du verkligen sätter dig och ditt värdefulla liv högst på listan kommer du att få perspektiv på allting där under. Så fråga dig själv, varför är du inte högst upp på din egen lista…? Vem tillåter att du placerar dig själv på andra plats, tionde plats, tjugosjunde plats? Just det, du.

Du. Måste. Ingenting. Du är värdefull. Ditt liv är ditt att förfoga över. Lev det, här och nu, precis som det passar dig. Gör det viktigaste först. Ta det andra sedan. Gör det du vill göra. Låt glädjen och lusten styra dina val. Det finns ingen annanstans du ska vara, än där du vill och väljer att vara.

Inta förstaplatsen i ditt liv. Följ hjärtat. Våga välja. Och jag lovar dig att din känsla av otillräcklighet blåser bort med höstvindarna.

 

PS. Var lite observant på dig själv. Det kan kännas ovant i början, ovant att välja själv, välja sig själv. Du måste stå för dina val, lita på att du vet bäst vad som är bäst för dig. Och om du väljer, prioriterar, och gör det med dåligt samvete – då är du fortfarande inte högst upp på din egen lista. Fortsätt då undersöka varför. Fortsätt träna. Du är värdefull.

4 reaktion på “Du är inte otillräcklig

 1. maja

  väldigt sant och genialiskt skrivet men hur är det med alla dom som måste arbeta mycket kanske där de inte vill arbeta bara för att räkningarna att gå ihop??

  Svara
  1. Therese

   Maja, jag tänker att det handlar om en annan sak som jag ofta skriver om, nämligen acceptans. Att acceptera att situationen är som den är just nu, inte jobba emot den, inte fastna i den negativa känslan, utan acceptera. Utifrån det “neutrala” tillståndet får man oftast både mer energi att förändra för framtiden, söka sig nya vägar, se nya möjligheter. Att inte fastna i “måstet” att gå till det trista jobbet, utan faktiskt se att man gör ett val – man väljer det framför att vara arbetslös, ett aktivt val. Och precis som man gör detta aktiva val kan man också välja att leta efter andra möjligheter. Den som förmår att acceptera nuet och fokusera framåt kommer att skapa sig en ny framtid. Så tänker jag. <3

   Svara
 2. Lena

  Med en riktig munspels blueslåt som känns i hela kroppen 😉 tackar jag dig av hela mitt <3 Ditt inlägg bidrog till att jag hittade energin & tog kontrollen över min situation!
  Tack för din klokhet & för att du är du 🙂

  Svara
  1. Therese

   Åh, tack Lena! Bluesen mottagen och den värmer ikapp med dina fina ord. Så glad att du fann kraften att återta kontrollen… Kram ❤

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *