Dina känslor är dina men inte du

Dina känslor är inte duDenna vecka står känslorna i fokus i mina inlägg. Känslor som får oss att åka berg- och dalbana, utmattar oss, får oss att tappa gnistan, lusten och tilltron till livet. Eller frånvaron av känslor, de avstängda, bortkopplade.

Vi börjar med de starka känslorna. Du förutsätter antagligen att det är de negativa känslorna jag pratar om, det är ju sällan någon upplever positiva känslor som ett problem. Men egentligen handlar det inte alls om huruvida känslan är positiv eller negativ, utan om ditt förhållande till den…

Visst kan det finnas yttre orsaker till att man mår som man gör, visst kan det finnas fysiska obalanser som påverkar. Men till syvende och sist är känslorna dina, de finns där, på insidan, som en del av din kropp. Du äger dina känslor, så att lägga ansvaret för eller orsaken till dem utanför dig själv faller på sin egen logik. Att ta fullt ansvar för sina känslor, inte lägga skulden för dem hos någon annan, är A och O. När du ser och tar eget ansvar för dina känslor bryter du offermönstret och ger dig själv makten att påverka, förändra.

När någon gör något mot dig eller när du själv gör något som du ångrar, reagerar du, fysiskt och känslomässigt. Dina känslor är en reaktion. Men är reaktionen nödvändig, tvingande, en naturlag? Den fysiska reaktionen kan vara det, pupiller som vidgas, blodtryck som ökar, pulsen som höjs om du blir skrämd och rädd. Men du vet också att denna fysiska reaktion snabbt klingar av när hotet är borta och din kropp fysiskt lugnar ner sig. Känslomässiga reaktioner är dock inte lagbundna, du MÅSTE inte reagera med dina känslor. Problemet är bara att när du är fast i ett känslotillstånd tror du att din upplevda verklighet är en objektiv sanning. Men som sagt, du är inte dina känslor och du kan låta bli att reagera på dina känslor.

Om du just nu är fast i dina känslor och varit det under en längre tid, kanske det låter otroligt. Du känner att du inte kan styra, du reagerar bara. Precis som din puls och ditt hjärta gör på adrenalinhöjning. Men tro mig, du KAN bli herre över dina känslor. Du KAN välja att INTE reagera eller agera. Nyckeln är att förstå att du inte är dina känslor, att inte identifiera dig med känslorna.

Jag upprepar det igen, du ÄR INTE dina känslor. Du är en människa som HAR känslor. Du är en människa med känslor, dina känslor är inte du. Du är mer än så, mycket mer än så, mycket större än så.

Sug på den karamellen lite, fundera över det, meditera över det, känn efter hur det känns i dig när du tänker ”Jag är inte mina känslor, jag är en människa som har känslor.” Så lovar jag att fortsätta mitt resonemang i nästa inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *