Det vackraste

InsidanStränderna i Gamla Skagen/Höjen består delvis av stenstränder. Runda, slipade stenar i alla nyanser och av olika bergarter, en skattjakt man aldrig blir för gammal för. Häromdagen när jag gick min morgonpromenad på stranden var det en av alla dessa miljarder stenar som ropade på mig, ”Se mig, sa’ den. Se mig fast jag ser så oansenlig ut.”. Stenen var helt gråsvart, några vita fläckar, inte särskilt speciell alls, lite halvtråkig egentligen. Men jag tog upp den för den ville bli upplockad. Jag vände på den och stenen visade sig då ha gått mitt itu, den var halv. I och med detta kunde den också visa upp sin insida, den skatt som den hela tiden gömt.

Vi människor är som den här stenen. Vi kämpar och putsar på vårt yttre, alltmedan vi gömmer vårt vackraste långt där inne under ytan. Vi låter ingen se, vi kanske inte ens själva ser det vackra, inte förrän vi går sönder och vårt innersta, vår kärna blottläggs.

Det är inte fel att putsa ytan, naturen gör det hela tiden. Vi trumlas runt i livsvågorna, formas av väder och vind, slipas och poleras hela livet. Så visst kan vi njuta av det yttre, visst kan vi uppskatta det sköna, men glöm aldrig att det vackraste finns på insidan. I dig och i alla andra. Var modig, försök visa vad du bär långt där inne, beröva inte världen din riktiga skönhet. Du är inte en sten, du behöver inte gå sönder för att visa vem du är. Du har inte stenens fasta form, du är mjuk, formbar, du väljer själv hur mycket du vill visa. Våga. Du är vacker.

4 reaktion på “Det vackraste

 1. Ingrid Ek

  Jag diggar stenar! Vill också hitta en där insidan visar sig! Tills jag finner den får jag våga visa min egen insida lite mer….
  Tack / Ingrid

  Svara
  1. Therese

   Jag undrar hur många stenar man kan plocka med sig! Att gå på dessa stränder är som att kliva runt i en juvelaffär och kunna välja fritt… inte alla visar sina insida, men de som gör det är vackra. 🙂

   Svara
 2. Ulrika

  Vackert skrivet. Att våga visa sitt inre är många gånger fyllt med rädslor. Men när en släpper den där rädslan händer något magiskt. En styrka växer inombords och en känner kärleken och värmen flöda i och runt omkring en.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *