Det enkla är det svåra

Ingen kontrollDet enklaste är också det svåraste. Att inte stänga flödet utan öppna det och ta emot. Att inte jaga framgången utan låta den komma till. Att inte klamra sig fast vid utan släppa taget om. Att inte jobba uppströms utan följa med den egna strömmen. Att inte oroa sig utan känna tillit. Tänk att det ska var så svårt!

Vi klamrar oss fast vid allt det svåra. Med näbbar och klor försvarar vi vår oro och vår kamp. Vi hänger oss kvar, av rädsla, i rädslan. Även om vi med hela vårt väsen önskar annorlunda, även om vi med hela vårt förnuft förstår det oförnuftiga. Så kan vi inte. Vi kan inte släppa taget. Även om det vore den enklaste av lösningar.

Vi låter rädslan styra, tror att rädslan är befogad, att den ger oss ett mått av kontroll. Jag säger dig, du har inte kontroll. Ingen som helst kontroll på någonting. Ingenting alls. Ingenting som är av värde.

Vad är det egentligen du söker kontroll på? Livet? Dig själv kanske? Du, du oberäkneliga varelse. Styrd av impulser, känslor, lust, olust, tankar och idéer. Har du kontroll på dig? Nej. Vill du egentligen ha kontroll på dig? Tänk tanken fullt ut, ett liv i fullständig kontroll, som du själv bestämmer över? Tråkigt är väl bara förnamnet, men framförallt, det går inte. Du kan ju aldrig kontrollera andra människor. Era viljor och lustar kommer alltid på något sätt att stötas och blötas mot varandra. Så länge du inte är ensam människa på planeten så kommer andra människor alltid att tillföra ditt liv…friktion. Friktion och oberäkneliga händelser.

Du kan inte kontrollera världshändelserna, valet i USA, kriget i Syrien, torkan i Afrika eller översvämningarna i Asien. Du kan inte kontrollera banksystemet, elen i dina eluttag eller vattnet i dina kranar. Du kan inte kontrollera ditt jobb, dina arbetskamrater, dina chefer eller uppdragsgivare. Du kan inte kontrollera dina barn, din man/kvinna eller dina vänner. Du kan inte kontrollera din kärlek, inte heller föremålen för din kärlek. Ingenting kan du egentligen kontrollera. Du försöker bara inbilla dig att du har kontroll, på någonting. Men jag säger det igen, du har inte kontroll, kommer aldrig att ha. Kontroll av livet är en chimär, en hägring, sluta jaga den. Fråga dig istället vad du verkligen söker.

När de flesta människor tänker efter tillräckligt länge så ger de ofta samstämmiga svar. Kärlek och trygghet, säger man. Kanske även frihet och glädje. Är det också ditt svar? Är kärlek, trygghet, frihet och glädje det som står överst på din önskelista? Låt mig då säga detta så tydligt jag kan – detta, allt detta det viktigaste du söker, kan bli ditt utan att det kostar dig en enda krona. Är det detta du söker, förstå att det finns i dig, inte utanför.

Friheten är du född med.
Tryggheten kommer inifrån.
Glädjen väljer du.
Kärleken är du.

Förstå att det handlar om det enkla, om insikterna, om att släppa taget, om att släppa kontrollen, inte öka den! Förstå att allt handlar om din rädsla, att ditt behov av kontroll bara finns där för att du inte accepterar att du hela tiden är skaparen av din verklighet. Den som förstår sin storhet, sin skapandeförmåga, behöver inte försöka skaffa sig en kontroll som ändå inte står att finna. Ditt kontrollbehov, din rädsla, är det som håller dig borta från allt det du söker. Håller dig borta från kärleken, från friheten, från tryggheten och glädjen.

Så sök inåt, titta rädslan i ögonen, utmana den. Du. Skapar. Verkligheten. Du är fri i ditt skapande. Du väljer. Känn tillit, tillit till livet och dig själv. Först då kan du ta emot livet, precis som det är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *