Det är ljuset som skrämmer dig, inte mörkret…

OceanVi människor förminskar oss själva, konsekvent. I skogen av alla våra rädslor går vi vilse, och i rädslan ser vi vår litenhet och våra tillkortakommanden. Men du ÄR inte din kropp, du ÄR inte dina rädslor, du ÄR inte liten. Du är tvärtom storslagen. Du rymmer allt. I dig finns helheten, alltet och genom dig existerar världen. Förstår du din storhet? Du är obegränsad, gränslös.

Den enda anledningen till att vi känner oss små är för att vi egentligen vet att vi är så mycket större. Hur skulle vi kunna relatera till begreppet ”liten” om vi inte kände dess motsats ”stor”? Vi förminskar oss för att vår storhet skrämmer oss.  Vår hjärna kan inte skydda storheten, bara den lilla kroppen. Så vi luras att tro att vi är små, isolerade öar, utkastade i en enorm ocean, utelämnade åt väder och vind. Med hjärnan i förarsätet skapas en imaginär bild av isolering, att vi är skilda åt. Vi känner oss små när kroppen är allt vi är, när kroppen är det som måste skyddas.

Vi hamnar snett, vilse, om enbart hjärnan får tala och råda. Vi inbillar oss att vi är rädda för mörkret, för djupet, för litenheten, det farliga. När sanningen är att vi egentligen är rädda för ljuset… Vi är rädda för vår kraft, vår storslagenhet, vårt ljus. Innerst inne, långt därinne, VET du att du kan uträtta mirakel. Längst där inne känner du din kraft, du vet att du kan skapa vad som helst, gott som ont. Du är gränslös, din kraft kan överkomma alla hinder, krossa allt motstånd. Du visste det som barn, du vet det nu, innerst inne. Men det gör dig rädd. Din kraft medför ansvar, du vill förvalta den på rätt sätt. Du måste göra gott, annars kan du skapa ont. Du är rädd att använda din kraft fel. Kan du lita på att du skapar rätt? Hur kan du garantera att det du skapar är för det bästa? Allt detta tvivel, all denna rädsla, är din hjärna som talar. Den hjärna som vill ha kontroll, som vill rationalisera det irrationella. Den hjärna som inte litar på hjärtat.

Men du ÄR inte din hjärna, hjärnan är bara kroppens kontrollorgan. Du är storslagenheten, du ÄR kärleken, det ljusa, det vackra. Den kravlösa, gränslösa kärleken är du. Om du har kontakt med dig, om du känner kärleken, låter den verka genom dig, då blir dina val de rätta. Det kan inte bli fel. Så våga se din kraft, erkänn den, var inte rädd för den! Du ÄR av naturen god, tro inget annat, tvivla inte. Och du är INTE ensam, du är inte isolerad.

Du är inte droppen i oceanen, du är oceanen i droppen.

3 reaktion på “Det är ljuset som skrämmer dig, inte mörkret…

 1. Sofie

  Hej! Hittade till din nya blogg häromdagen 🙂 Du skriver så mycket fint och tänkvärt Therese ! Mycket sådant som jag själv reflekterar och funderar över. Det här med rädsla är något som jag jobbat mycket med de senaste åren och försöker lära mig att “omprogrammera” hjärnan så att säga, från att ha låtit sig styras av rädsla och oro till att lära mig tro på att saker och ting faktiskt löser sig. Tillit till livet och tilltro till mig själv och min förmåga. Det är en process att övertala hjärnan att det är okej att släppa på kontrollen men jag vet ju att det är det enda som funkar om man vill leva ett autentiskt, meningsfullt och lyckligt liv. Och nu när jag är i startgroparna att starta eget företag är det lätt att rädslan tar över vilket ju ofta sker när man ska påbörja något nytt som känns osäkert och otryggt men jag lär mig sakta men säkert att lita på att allt ordnar sig som det ska!

  Hälsningar från en kostrådgivarkollega i Finland 🙂
  (bloggar annars på http://www.halsovisare.com)

  Svara
  1. Therese

   Sofie, så glad jag blir för att du berättar! Du har alla förutsättningar att lyckas, du kommer att lyckas. Att vara rädd är inte farligt, mod innebär att göra saker fast man är rädd. Du är en modig kvinna. Varmt lycka till! <3

   Svara
 2. Susann Wass

  Vad glad jag blir av det du så vackert formulerar och jag känner mig stolt att jag hittat in på samma linje … I lördags hade jag och en kär kollega en yogahelg med fokus på Hjärta och Hur din inre medvetenhet för dig framåt mot din sanna potential, den du verkligen ÄR.
  Vi avslutade bl.a. med ett Nelson Mandela citat – ”- Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vi är kraftfulla bortom det mätbaras gräns. Det är ljuset inom oss, inte mörkret, som skrämmer oss.”
  Kärlek och värma till dig!
  Susann

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *