Den viktigaste frågan

Vad ska du bliMin son står i begrepp att söka till universitetet och i hans huvudbry inför detta stora val ser jag så tydligt konflikten, den konflikt som vi alla försöker balansera och lösa, mer eller mindre framgångsrikt.

Sonen sitter fördjupad i utbildningskataloger från olika universitet, går på mässor och lyssnar på olika skolors profilmanifest. Mycket känns roligt, många är likaratade men med små skillnader sinsemellan. Till det läggs ekonomin, det kloka i att fortsätta bo hemma en stund till, lockelsen av att stå på egna ben. Vad är rätt, vad är fel. Finns det något rätt eller fel? Måste man välja, kan man inte få göra både och?

Konflikten för oss alla är en konflikt mellan hjärta och hjärna. Den som hörs tydligast är den vi lyssnar på. Mitt enda råd till sonen är, stäng av huvudet, vad säger hjärtat? Vad får dig att känna lust, glädje, den där pirrande känslan av att jag vill börja nu, inte imorgon utan Nu! Den ska du följa. Det svåra är att höra rösten, huvudet och omgivningen har en tendens att tjoa väldigt högt, oftast högre och högre ju viktigare beslut som ska fattas. Så stäng dem ute, låt hjärtats finstämda röst höras och följ sedan den, då kan du aldrig komma fel.

Det här handlar inte om ”Vad du ska bli”, du ska inte bli någonting alls, du ÄR. Ditt val handlar om vad du VILL. Vad du vill göra, ägna dig åt, lägga din tid på, vägen du vill gå, inte målet. Se till att vägen ger dig glädje, det är det enda som betyder något.

Sedan slår mig en annan sak. När jag nu följer sonens tankegångar på nära håll och ser med vilken nyfikenhet och lust han funderar och vilken tid han lägger ner på att undersöka sina möjligheter, då undrar jag – när slutade vi med det? När gjorde du det senast, när tog du dig den tiden, tiden att ställa dig en av livets viktigaste frågor – vad vill jag? Och aktivt vänta in och lyssna till svaret? Den frågan är den viktigaste och den har inget bäst-före-datum. Den är lika aktuell varje dag du vaknar, oavsett vilken dag i livet. Ställer du dig den? Och svaret du följer, varifrån kommer det, hjärtat eller huvudet?

6 reaktion på “Den viktigaste frågan

  1. Ingrid Ek

    Detta var väldigt tankeväckande och fint! Han/sonen är lyckligt lottad med så klok moder som inte bara/nästan inte alls pratar i “kubikrutor” !!!!
    Heja sonen!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *