Den sanna kärleken dömer inte

sann-karlekDu känner kärlek, menar du, samtidigt dömer du. Du känner kärlek, påstår du, men du kan inte förlåta. Du älskar, säger du, men kan inte acceptera andras svaghet och brister. Du känner inte kärleken, säger jag, blott en kopia. Du vill plocka flisan ur andras ögon men ser inte bjälken i ditt eget.

Du känner en bråkdel av kärlekens kraft, men även denna lilla bråkdel är så stor att du tror att den utgör helheten. Du känner fragment av kärleken, min vän, fragment. Så länge du inte ser, så länge du inte förstår och känner att vi alla är ett, så länge du dömer en annan människa, är din kärlek blott en skärva.

Helheten omfattar varenda liten del, varje liten del rymmer helheten.  Förstå att dina motparter är dina medspelare, se att dina fiender är dina bästa vänner. Fördöm en handling men döm inte den människa som utför den. Om en människa väcker din aggression, din irritation, din avsky eller till och med ditt hat, fråga dig då vad i dig som provoceras. Aggressionen är din, hatet är ditt – hur kan det komma sig? Vad i dig själv har du inte slutit fred med, vad i dig själv kan du inte omfamna med kärlek?

Du är människa, inte gud eller gudinna. Du känner och upplever mänsklig kärlek med alla dess slipade fasetter. Du är här för att lära, för att slipa på fasetterna, men också för att upptäcka att du bär på den sanna kärleken, den gudomliga, den allomfattande. Den som omfattar hela skapelsen, alla dess beståndsdelar, alla dess gåvor och brister.

Du har förmågan till sann kärlek, du ÄR sann kärlek, du har möjlighet att föra in denna kärlek i världen. Men så länge du dömer en annan människa, är det dig själv du dömer. Så länge en annan människa kan väcka ditt hat, är ditt hat större än din kärlek. Sann kärlek dömer inte. Sann kärlek accepterar.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vill du förändra världen – arbeta med kärleken till dig själv. Ju mer av dig själv din kärlek omfattar, desto mer av världen omfamnar du. Du kan inte älska dig själv och samtidigt känna avsky för andra. Gå inte vilse i egots version av kärlek, den är blott en spillra.

2 reaktion på “Den sanna kärleken dömer inte

 1. Marika Renström

  Namaste!
  Mm, mycket bra skrivet! Det säger allt!
  Kan rekommendera för alla som inte läst den… och för er som läst den att läsa om den igen – Eckhart Tolles bok En ny jord. Den kan hjälpa oss att förstå, få aha upplevelser och förändras!
  Kärlek!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *