Del 2 – Rädslan och tryggheten

Du kanHur gick det med rannsakandet igår? Kom du fram till något vettigt? Kunde du ta dig igenom några lager av suddiga tankar, tvivel och rädsla?

För väldigt många (alla?) är problemet just rädsla, rädsla och behov av trygghet. Frågan är vad vi är rädda för, egentligen? Att vi ska dö? Ledsen att behöva säga det, men du ska dö. En dag ska vi alla dö. Men inte idag, idag är en dag att leva.

Är du rädd för att lida? Då undrar jag, hur mycket lider du inte redan nu? Lider av uttråkning, lider av att inte komma vidare, lider av känslan att livet rinner mellan dina fingrar. Finns det ett värre lidande än just detta, känslan av meningslöshet, ett bortkastat liv? Livet medför ett visst mått av lidande, kroppsligt eller själsligt, så är det bara. Varför då inte se till att kombinera lidandet med åtminstone lite spänning och glädje? Vad har du egentligen att förlora? Vad är du mest rädd för, egentligen? Sätt ord på din rädsla, se den i vitögat. Låt den inte bara mala runt i en oändlig handlingsförlamande ström av olust. Formulera den, se på den, hur farlig är den egentligen? Vad är det värsta som kan hända om du stannar kvar där du är nu eller om du tar ett litet steg framåt? Konfrontera din rädsla!

Nu kommer vi till rädslans syster, tryggheten. Du har ett behov av trygghet, ett behov som är så stort att det faktiskt förlamar dig, gör dig oförmögen att leva det liv du innerst inne vill leva. Är det värt det? Vilket pris får du betala?

Vad ÄR trygghet? Vad får dig att känna dig trygg? Är du trygg idag, här och nu? Tänk efter, svara ärligt. Om blotta tanken på att ta ett steg framåt får dig att KÄNNA otrygghet, var bor då tryggheten egentligen? Bor den verkligen i ditt hus, din bil, maten på ditt bord, i kläderna på din kropp? Hur kan då en tanke göra dig otrygg? Den är ju bara en tanke….?

Trygghet är en känsla. Tryggheten bor i dig. Ingen annanstans. Tryggheten bor i tilliten till din egen förmåga att reda ut vilken situation du än möter. Tryggheten har sin hemvist i vetskapen om att du klarar av allt som kommer i din väg och att världen och människorna i den vill dig väl. Att du inte är ensam. Att du får hjälp om du behöver. Låt mig säga det igen, tryggheten finns i vetskapen om att du har allt du behöver, att du kan det du behöver kunna och att du inte är ensam. Känner du inte den tryggheten så är det frågor kring just detta du behöver göra upp med. Varför tror du inte att du kan? Varför tror du att du är ensam?

Lägg inte tryggheten utanför dig själv. Den trygghet som ligger utanför är en hägring, den lurar dig bara. Lurar dig att inte finna den äkta tryggheten som bor i dig. Istället blir du beroende av en förgänglig trygghet, en trygghet du inte fullt kan påverka och som snabbt kan raseras. Din trygghet blir ett offer för andras nycker. Den sortens trygghet är inte äkta. Den gör dig otrygg…

Jag vet att du kan. Jag vet att du har allt du behöver. Jag vet att du inte är ensam. Vet du?

Fortsättning följer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *