Därför gillar jag inte ljudböcker

Nu kanske du sätter i halsen eller åtminstone drar efter andan när du läser rubriken… Varför i hela friden tycker hon inte om ljudböcker, hon som är författare och allt? Så här är det, jag har ingenting emot själva mediet som sådant, så mossig är jag inte, men jag värjer mig mot ett vanligt skäl till att man väljer att just lyssna istället för läsa.

Om man har svårt att läsa, på grund av utmattning, synnedsättning, dyslexi eller liknande, så är ljudboken givetvis toppen, inte tu tal om det. Men, om man väljer ljudbok för att det är så praktiskt eftersom ”man kan göra annat samtidigt”, ja det är då det börjar knaka och skava i mig. En av de stora finesserna med att läsa en bok är ju att du håller den i handen och INTE KAN göra någonting annat samtidigt!

Koncentration på EN sak

Att läsa en bok, hålla i den, vända blad efter blad, är en av få lugna, rofyllda, koncentrerade sysselsättningar vi har kvar som inte behöver legitimeras på något sätt. Att läsa är en okej syssla i vår stirriga värld. En passiv men samtidigt aktiv syssla. Avkoppling och förkovring på samma gång. Att läsa är att låta sig uppslukas, bara vara, här och nu, men samtidigt i den värld dit boken för dig. Är det inte just det vi påstår oss söka när vi mediterar, yogar, ”tränar” oss i mindfulness? Att läsa en bok är den bästa nedvarvning och återhämtning man kan tänka sig. OM man inte får för sig att man ska göra något annat samtidigt vill säga.

Och varför skulle man vilja det? Varför skulle man vilja gå ut och lyssna på en bok samtidigt? Är det inte klokare att lyssna på ljuden man har omkring sig istället? På tal om att vara här och nu, där och då. När man sitter i bilen? Tja, kanske, långa, tråkiga transportsträckor, som passagerare möjligen, men som bilförare… Hur bra bilförare är man om boken verkligen är bra? Är vi så splittrade och rastlösa att vi inte klarar av att sitta still och koncentrera oss, göra bara en sak i taget? OM det är så, är det då inte precis just det vi behöver göra?

En stund i stillhet

Jag tycker att du är värd en stund i stillhet, bara du, helt avslappnad, koncentrerad, frivilligt fångad. Och kanske är boken och berättelsen också värd din fulla uppmärksamhet? Kanske är det i fokuset på läsandet som bokens innehåll blir till de livligaste bilderna i ditt huvud? Kanske är det i den fulla koncentrationen som din fantasi spinner vidare och loss på riktigt? Vem vet, kanske är det när du själv läser som din egen berättarröst gör sig hörd? I det avkopplande läsandet är närvaron som störst och symbiosen mellan dig, författaren och ordet blir till den magi den var avsedd att vara…

Pappersboken toppar önskelistorna

Om du tillhör dem som tänker tanken ”Jag tar en ljudbok så hinner jag…samtidigt”, tänk en extra gång. Kanske är det en bok med pärm och papper du egentligen behöver och vill ha. Och om du funderar på att ge bort en bok i julklapp så är det en mycket god idé. Jag läste härom dagen att var femte svensk önskar sig just en pappersbok i julklapp. (I åldersgruppen 18-29 är det ännu fler, var fjärde!) Så satsa på att ge bort en pappersbok, chansen att den blir uppskattad är stor. 🙂

PS. Vill du läsa eller ge bort en bok som berör i julklapp? Ja då är min roman Mata inte skuggorna ett bra alternativ. Köp den här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *