Bortom egot

Egot är en riktig luring. När man minst anar det klär egot ut sig, maskerar sig på skickligaste sätt, utger sig för att vara någon annan. Ihärdigt framhärdande i sin fejkade äkthet, påstår sig vara du, vara ditt sanna jag, ditt hjärta, din kärlek. Så skicklig, så lätt att tro på, så lätt att VILJA tro på.

Egot har ett sätt som förför. Egot lockar med det du vill höra, den snabba vägen, den enkla vägen, genvägen. Egot talar om kärlek, väcker lust, skapar behov. Så förvillande likt, så försnillande företagsamt. Men sedan kommer de. Kraven. Kraven på något i gengäld. Förväntningarna. Förväntningarna på framtiden, på den andre. En önskan om bekräftelse, på att du gör rätt, att du finns, att du blir sedd. Behovet av att framhärda, att kämpa för eller emot, att vinna slaget, slaget om allt som då känns viktigt. Besvikelserna som följer i dess spår.

Först då, i besvikelsens kölvatten, inser den kloka att man ännu en gång förts bakom ljuset. Förts bortom sig själv, utanför, förbi. Även då, i skenet av den klara insikten, protesterar egot. Spelar sin roll ännu säkrare, argumenterar, övertygar, slåss för sin rätt att vara den enda. Vara den som ÄR.

Så falsk. Så bedräglig i sin skicklighet. Men tack och lov möjlig att avslöja. Du kan syna bluffen, syna rollspelet och förklädnaden. Äkta kärlek ger utan krav. Äkta kärlek behöver inte få någonting tillbaka. Äkta kärlek vet sin egen storhet, omfamnar allt, är trygg i sin egen vetskap. Äkta kärlek skapar inga hinder att komma över, inga broar att bygga eller bränna. Äkta kärlek gläds åt att vara, att finnas, att ta plats, fylla utrymmen och tomrum. Äkta kärlek känner ingen konkurrens, inga hot, inga tillkortakommanden. Äkta kärlek ÄR. Bara ÄR.

Sök den kärleken, sök den i dig. Sök den bortom rollspelen, bortom fejkandet, bortom egot. Den finns där, i dig, jag lovar. Den kärleken är du.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *