Begränsa inte Kärleken

Begränsa inte kärlekMänniskan är en märklig varelse. Vi startar krig i stort och smått och gör sedan vårt bästa för att få slut på det hela. Vi försöker mota det onda, det elaka, det futtiga och småsinta – med begränsat resultat. Samtidigt berövar vi oss själva det största och starkaste motmedlet vi har mot ondska och mörker, nämligen kärlek och ljus.

Inte berövar vi väl oss kärlek, säger du. Jo, jag menar att vi gör det. På så många olika uppfinningsrika sätt vi kan försöker vi kringskära den starkaste av krafter.  Vi begränsar den till kön, till antal, till kultur och till samhällsstruktur. Vi inbillar oss att kärleken låter sig begränsas och inte kan omfatta mer än ett begränsat antal människor.  Vi kan älska våra föräldrar, våra barn, vår partner – men sedan tar det liksom stopp. Tror vi. Det är som om vi skulle tro att vår kärlek bara skulle räcka till för ett barn, inte fler. Hur tokigt låter inte det? Ändå är det precis så vi gör.

Vi begränsar kärleken för att vi är rädda för den. Vi VET innerst inne att kärleken är störst, att den kan flytta på vilka hinder som helst, lösa vilka frågor som helst. Vi vet att kärleken kan försätta berg och kasta allt över ända i ett slag. Så vi blir rädda för kärleken och därmed också rädda för oss själva. Vi besitter den största kraften men är rädda för att använda den. Vi riktar istället fokus utanför oss själva, skapar regler, ramar, försöker styra och kontrollera. Och vi gör det så till den grad att vi till slut glömmer bort vad kärleken faktiskt är, tappar kontakten med den, med oss själva.

Vi börjar missuppfatta kärleken, förväxlar den med alla de begränsningar vi sätter upp och alla de tillfälliga känslor våra människokroppar upplever. Kärlek är ingen kroppslig känsla, kärleken tillhör den eviga själen, kärleken ÄR! Kärleken saknar begränsning i tid och rum, i mängd och omfattning. Varje människas innersta väsen, kärleken, har potentialen att älska alla. Alla.

Tänk om vi skulle låta kärlekens kraft flöda fri, utan gräns och begränsning. Om vi kunde erkänna den kärlek vi känner till alla vi känner den för, utan rädsla, utan missuppfattningar. Vilken värld skulle vi då ha? Om kärleken var fri.

Det finns inget mörker, bara frånvaro av ljus. Det finns ingen ondska, ingen rädsla, bara frånvaro av kärlek. Våga känna kärleken, den bor i dig, den är du. Älska så många du förmår och du ska se din kärlek växa sig starkare och omfatta ännu fler. Var inte rädd för det största. Det största är du.

En reaktion på “Begränsa inte Kärleken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *