Att välja väg

valja-vagSå svårt det kan vara. Att välja väg. Bestämma sig. Hjärnan som väger för och emot, fördelar mot nackdelar. Alla dessa långa tirader och nystanden som inte leder fram till målet, inte leder fram till beslutet. Det oåterkalleliga beslutet, säger hjärnan. Det definitiva avgörandet. Som om hela livet stod på spel inför just detta beslut. Så tramsigt. Så oerhört tramsigt.

Våra hjärnor gör så där. Förstorar. Eller förminskar. Det beror på vad det rör sig om. De stora besluten tenderar vi att förminska, de skjuter vi på framtiden som om vi kunde skjuta dem framför oss i all evighet. De små besluten, de lyfter vi fram, här och nu, blåser upp och lägger ett helt orimligt stort fokus på. Hjärnan gör så, eftersom hjärnan är styrd av rädsla, av att sky rädsla och söka snabb belöning. Rädd för det obehagliga som den redan varit med om, oerhört rädd för allt otäckt som den skulle kunna vara med om – så den fantiserar. På grundval av all upplevd rädsla bygger den en fantasivärld av framtida rädsla som den sedan gör allt för att undvika. Den pratar om det ödesdigra, oåterkalleliga. Som om du genom detta beslut kommer till en punkt varifrån du sedan aldrig kan ta dig vidare. The end. Så dumt. Så oerhört dumt.

Självklart kan du alltid ta dig vidare. Självklart kan du alltid fatta ett nytt beslut, gå och ett annat håll, vika av eller göra helt om. Så länge du lever har du valmöjligheter, dem kan ingen ta ifrån dig. Du är fri i dina val, dina valmöjligheter är din frihet. Bara egots rädsla kan få dig att tro på motsatsen. Bara egot, din hjärna, kan förminska dig och dina förmågor. Och det är det egot, den hjärnan, som du tror ska hjälpa dig att räkna fram det rätta valet, det bästa beslutet? Lycka till, säger jag bara.

Det finns bara ett sätt att fatta rätt beslut, och det är att lyssna på dig själv, ditt klokare jag, ditt sanna jag. Det jag som ser den större bilden, det jag som ser möjligheterna, som inte är rädd för allt möjligt och omöjligt, det jag som inte är rädd för sin egen skugga. Du behöver lyssna på ditt hjärta. Din magkänsla, din intuition om du hellre vill kalla det så.

Vilket alternativ väcker din lust? Vilken tanke väcker din glädje? Vilket litet frö får det att pirra nyfiket i magtrakten? Om du stillar din hjärna kommer du att känna. Om du är lyhörd kommer du att förnimma den där fjäderlätta ivern i magtrakten. Och när du gör det, fånga den! Ta fatt i den, direkt, håll den kvar, låt den växa i din hand, fylla din kropp. Låt den överrösta din hjärna, skölja igenom din varelse med all sin livgivande energi. Därifrån, precis därifrån, ska du fatta ditt beslut. Ifrån den punkt där lusten, glädjen, ivern är som störst. För det är där, just där, som du har din sanna och största potential. Om den vet din hjärna ingenting, men ditt hjärta vet allt.

En reaktion på “Att välja väg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *