Att ta ut en riktning

Endas drömmenDet finns ett sjömärke uppe på en kulle precis i närheten av där jag bor, här i Gamla Skagen. Under sjömärket finns väderstrecken utlagda och markerade med hjälp av stenar. Jag stod där i mitten häromdagen och blickade ut över allt det storslagna. Stod där med näsan åt norr och funderade lite kring det här med riktning, mål och mening.

Att ha ett mål med det man gör känns bra, att ha mål i livet, något att ta sikte på. Jag har alltid varit bra på det, att sätta mål, och också ta mig dit. Problemet med mål är bara att det alltid blir så tomt när man väl kommer fram. När den första spontana glädjen lagt sig, champagnen sprutat klart, då står man där igen. Tom.

Jag tänker så här, mål i all ära, de är bra att ha, men det är faktiskt drömmen som har ett beständigt värde. Drömmen skjuter över trädtopparna, tar sikte mot stjärnorna, där du hör hemma. Kan du lyckas med konststycket att leva din dröm, som jag gör just nu, då tröttnar du aldrig. Den sanna drömmen kan aldrig bli tråkig, den sanna drömmen kan bara förädlas, utvecklas, mogna, levas.

Utan drömmen vet du inte om du är på rätt väg. Mål sätts av din hjärna, drömmen uppstår i och närs av din själ. Om du inte tar dig tid att ta reda på vem du är, vilka dina innersta önskningar är, så vet du inte om du tillbringar dina dagar med att göra rätt saker. Om du sliter i ditt anletes svett, uppslukad av vardagens stress, kämpar, men är på väg åt fel håll, är det då värt det?

Vår tid på jorden är begränsad, ett människoliv är egentligen väldigt, väldigt kort. Vi måste se till att vi använder vår tid så effektivt och klokt som möjligt, det vill säga ställa in kompassriktningen mot norr och göra sånt som leder oss på vägen mot den egna drömmen. Inget annat har något större värde.

En reaktion på “Att ta ut en riktning

  1. Helene

    Så sant Therese, våra drömmar kan ingen ta i från oss. Det gäller bara att vi tror på dom och tar dom på allvar….som du gör nu. 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *