Att längta är att leva

Målet och vägenI barnens ögon, förväntan. Varje centimeter av ljuset som brinner ner, varje lucka som öppnas, rymmer en ocean av längtan. Förväntan, längtan, spänning – nu lever vi. Njut av dessa dagar i december, förbered det som förberedas ska, gör det för sakens skull, för att det är en del av resan. Låt det ta tid, skynda långsamt, det är nu det händer. Stämningen. När vi putsar och fejar, tar fram allt det röda och lyser upp alla vrår. När vi förbereder maten, omsorgsfullt väljer och slår in klapparna, det är där och då, här och nu, som stämningen infinner sig. Stämningen som inte låter sig paketeras, inte köpas. Stämningen som byggs upp tillsammans, med omsorg och värme.

Barnen vet och kan allt detta, för dem är det naturligt. De är här och nu, tillåter sig att känna och längta. De vet att lyckan endast är ett kort ögonblick, sedan är det över. Därför suger de ut det mesta av det, de njuter av vägen dit. Lyckan är inte evig, du kan inte leva ditt liv i lycka, bara njuta den en kort stund i taget. Livet är själva vägen, livet är glädjen i förberedelserna. När du längtar lever du, när du känner den spända förväntan, traditionens trygghet men klapparnas ovisshet, den gyllene kombinationen, då lever du.

Försök att inte stressa igenom allting. Målet blir bara så stort som vägen dit tillåter. Så ta sikte på målet, men gå på vägen, njut av det den erbjuder. Då är också chansen större att du går just DIN väg och ingen annans.

Tänk om vi kunde leva livets alla dagar som om julen stod för dörren. I trygg förvissning om att gåvan väntar på oss, men med fokus på vägen och de förberedelser vi behöver göra för att kunna ta emot gåvan på bästa sätt. I nyfiken, spänd förväntan eftersom vi inte riktigt vet vad paketet innehåller, men samtidigt i förvissning om att vi kommer få något som vi önskar oss eller behöver.

Du väljer hur du ser på livet. Om du ser det som ett Måste fyllt av lidande, umbäranden och prestation utan mål och mening. Eller om du ser det som en spännande resa fylld av förväntan och längtan. Kanske kan december, advent och jul hjälpa dig att välja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *