Att inte känna

GrundtrygghetI mina två senaste inlägg har jag diskuterat och ventilerat min syn på att du inte är dina känslor och vikten av att finna sin inre betraktare för att frigöra sig från det grepp som känslorna annars kan ha om livet.

Det finns också människor som med lätthet kan diskutera känslor, även sina egna. Problemet är bara att de inte KÄNNER dem. Jag hoppas att du förstår skillnaden mellan att vara avstängd från och ha ett avstånd till, den är nämligen oerhört viktig. När din inre betraktare skapar ett avstånd till känslorna, känner du dem fortfarande i allra högsta grad, men du kan välja att inte reagera på dem. När du stängt av dina känslor känner du dem inte, du bara vet rent intellektuellt hur de känns. Du känner ingenting, är varken ledsen eller glad, arg eller upprörd. Livet blir oerhört praktiskt och rationellt, men också tomt och oengagerat.

När man hamnat här är upplevelsen av att ”sitta fast” total. Man känner sig vilsen, vet inte vad man innerst inne vill, man får ingen kontakt med sig själv och kommer inte vidare. Man gör en massa kloka saker, går en massa smarta kurser, men utan påtagligt resultat. Det blir inte annorlunda. Man kommer inte loss och tillvaron fortsätter mala på i samma spår. Varför blir det så?

Stress och utmattning kan självklart vara en orsak. Den som stressar fram genom livet kör ofta ifrån sig själv. Om man då saktar ner, hämtar sig själv åter, återfår man successivt både känslor, drömmar och viljor. Men det är inte alltid det blir så heller. För vissa fortsätter det att vara tomt och kontaktlöst, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Man får helt enkelt inte kontakt med sitt inre, trots lugn och ro, trots olika försök med olika tekniker.  Det förblir…tomt. Och tyst.

För mig är detta en fråga om trygghet. Någonting, någon gång, har grundtryggheten rubbats. När vår grundtrygghet hotas skärmar vi av, vi låser fast energin bakom skyddande ridåer, som en mur mot omvärlden, men också en mur inom oss själva. Livet är utformat så, den som inte är grundtrygg utsätts inte heller för de känslor som den inte skulle kunna hantera. Livet är beskyddande, mot alla.

Om du känner igen dig i den här upplevelsen, fundera över dina trygghetsbehov. Fundera över om din grundtrygghet har utmanats under livets gång. Kanske kommer du inte hela vägen i eget sökande, ibland behöver vi hjälp för att leta och hitta i minnesbanken. Sök då hjälp. Att återknyta grundtryggheten i sig själv är en nödvändig grund för att komma vidare.

Du måste lägga din trygghetsgrund för att energin ska kunna höjas. Det du vill ha, det rika liv, de upplevelser, de känslor som du söker, din innersta vilja, kan inte släppas in och fram förrän den energi förändras som idag vibrerar med en helt annan frekvens. Ta tag i ditt behov av grundtrygghet, lägg grunden, och du ska se att kontakten med ditt känsloliv återupptas.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *