Ät inte sopägg

Glad PåskSitter här och läser i tidningen om äggkonsumtionen. Vi svenskar äter i genomsnitt 222 ägg per person och år. (Jag äter betydligt fler kan jag säga, minst två om dagen vilket ger 730 stycken bara för mig. Några måste äta betydligt färre alltså, eller inga alls.) Jag läser också att ekoäggen har ökat med 50% de senaste åren, bra det, tänker jag, det går åt rätt håll.

Men så läser jag om konsumtionen i påsk. Under påskhelgen stoppar vi i oss sammanlagt 4000 ton ägg, en hisnande siffra men begriplig. Ägg är ju gott, nyttigt och hönorna brukar ha kommit igång med kläckandet vid den här tiden.

Men så ser jag också något annat. Samtidigt som vi stoppar i oss dessa 4000 ton näringsrika ägg, så trycker vi också i oss 13400 ton påskgodis! Tretton tusen fyra hundra ton! Av det vita giftet. Vi äter alltså mer än tre gånger så mycket godisägg som hönsägg, i vikt räknat. Hur i hela friden kan det ha blivit så fel? Godisätandet ökar med 500% i påsk. Från redan tokhöga nivåer ska tilläggas.

Påsken som förr bestod av ägg, sill och färgade hönsfjädrar verkar nu vara en enda lång transportsträcka fram till den efterlängtade sockerchocken med sina tusen tillsatser och konstgjorda färg- och smakämnen, utan en millignutt av näring. Vi måste vara tokiga.

Det som förr var ett jubel och frosseri i näring efter en hård vinter har nu mer eller mindre ersatts av en djupdykning i ohälsoträsket. Snälla ni, tänk efter. Tänk vad ni gör med era kroppar, era egna och era barns. Ingen kropp, INGEN, far väl av detta. Olika individer kan hantera eländet mer eller mindre bra, men för alla kroppar är det en fråga om akut förgiftning. Gör inte detta mot dig själv! Bespara din kropp den chock som påskäggen innebär. Förstå att det är godisindustrin som gynnas när du och din kropp får ta sockersmällen.

Var klok. Tänk efter före. Köp inte hem giftet, gå förbi, passera. Har du redan köpt hem det, släng det i soporna, låt avfallsanläggningen bränna upp det. Din kropp är ingen sophanterare. Du är varken soptunna eller sopförbrännare, mata då inte din kropp med sopor!

Förlåt mig detta pekpinneinlägg, jag vill dig bara väl. Jag vill att du ska se på din fantastiska kropp med kärleksfulla ögon. Att du ska värna den, skänka den din omsorg, så att ni tillsammans orkar förverkliga alla dina drömmar. Så ät ägg, riktiga ägg, inte sopägg.

Med detta önskar jag dig en riktigt skön och glad påsk! Må solen lysa dig rakt i ansiktet på din färd och väcka dig till livet. Kanske se vi i luften eller efter landningen på Blåkulla.

/Therese

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *