Är du fri i dina val?

fria-valEn människa är produkten av sina handlingar, sägs det ibland. Men är det verkligen så, är det så enkelt? Jag tror inte det. Varför gör i så fall inte bara alla människor gott, varför väljer vi ibland att göra tokiga saker? För att vi är födda onda? Nej, vi kommer alla från kärlek, är skapade i kärlek. Men hur fria är vi i våra val, hur fri är egentligen vår fria vilja? Missförstå mig inte, vi människor ÄR fria till hundra procent, tveklöst, och våra val skulle kunna vara detsamma. Men bara om vi själva förstår vår frihet. Bara om vi själva ÄR fria. Fria från sinnet.

Endast den som är helt fri kan göra helt fria val. Så gå till dig själv, hur fri är du? Har du gjort upp med alla konventioner, alla kulturella sedvänjor, är du fri från sorg, oro, rädsla? Är du fri från sociala band, från din hjärnas irrgångar, från dina tankar, dina antaganden och ditt ego? Är du fri från kamp, är du fri från motstånd, är du fri från begräsningar, gränslös? Är du fri i din kropp, är du fri i din själ, är du fri i ditt liv…? Vilken människa kan ärligt säga att hon är helt fri? Kan du?

Våra handlingar, det vi gör, resulterar inte bara i vad vi är. Det vi är, avgör också vad vi gör. Ju friare du är, desto friare är du i dina val, desto fler valmöjligheter har du. En ofri människa har färre valmöjligheter i det att hon inte ser, inte känner, inte ÄR möjligheten. Så döm inte en annan människa efter handlingarna hon begår. Döm själva handlingen, inte människan.

För att bli fri måste du se och omfamna din ofrihet. För att omfamna livet måste du möta och omfamna döden. För att vara kärleken måste du bejaka helheten och omfamna alla delar av den, du måste se den även där den inte verkar finnas.

Om du inte ser kärleken överallt, i allt, i alla, har du inte omfamnat hela dig. Då är du inte fri, inte helt fri. Din potential är allomfattande, men du kan bara se den kärlek du själv är, du ser den för att du är den. Först då är du fri. Helt fri. Förstår du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *