Är allting tvärtom och uppochner?

Människor ska jobba hemifrån för att minska smittspridningen. Det som först kändes fritt och bra för många, är nu en fråga om disciplin, ensamhet och en ergonomiskt dålig arbetsmiljö.

Anställda permitterades på kort eller lång sikt. Det som först kändes som en skön ledighet och längre semester börjar alltmer kantas av tristess och oro.

Företagare tvingas begränsa sina verksamheter eller helt stänga igen. Det som först var ett fokus på krav om kompensation och ersättning, börjar nu bli en fråga om nekad möjlighet att försörja sig.

Barn och ungdomars skolor stänger i rask takt. Distansundervisning fungerar utmärkt för vissa medan andra tappar tråd och fokus. Nationella prov ställs in, toppen för vissa, en nekad möjlighet för andra. Det som först känns som ett skönt förlängt jullov och mer tid hemma, blir istället till alltmer skärmtid, mindre fysisk rörelse, och sämre undervisning.

Vi uppmanas att acceptera, följa, göra som vi blir tillsagda och lyda, av omsorg om de gamla, sjuka och sköra. Samtidigt som det kommer i dagen att våra beslutsfattare nekar samma gamla människor individuell bedömning och vård och drogar ner dem med smärtstillande och andningshämmande läkemedel för att underlätta deras bortgång.

Vi uppmanas att vaccinera oss som en solidaritetshandling, ett ansvar gentemot andra, trots att vaccin skyddar den vaccinerade, ingen annan. Den som har ett starkt eget immunförsvar och en god T-cellsimmunitet, skyddar däremot både sig själv och andra.

Vi uppmanas att vara solidariska samtidigt som våra åtgärder driver hundratals miljoner människor i världen in i svält och miljoner barn dör av undernäring. Våldet mot kvinnor ökar, barn missar sin skolgång och deras ångest ökar drastiskt. Självmorden ökar, livsverk går kras, företag går i konkurs och företagare i personlig konkurs.

Staten, vi, lånar för att betala för en kris men också för att täcka upp för tidigare skulder. Privatekonomiskt förkastligt, samhällsekonomiskt en katastrof. Hur ska vi betala för vårt kommande behov av vård, skola och omsorg när pengarna är slut? Det är våra barn som får betala priset. Var det solidaritet ni sade?

Rikta inte din blick dit strålkastaren lyser. Titta bredvid, bakom, under och över. Se verkligheten bortom kartan, se den som håller i lampan.

4 reaktion på “Är allting tvärtom och uppochner?

    1. Therese

      Tack! 🙏För mig är skriva och uttrycka i ord ett sätt att bringa ordning i tankarna. Jag är glad om det också kan hjälpa och så frön hos andra.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *