Ältandets knut

Älta bakåtSå enkelt det är att älta, så svårt att låta bli. Kunde jag gjort annorlunda? Om jag bara hade… Varför gjorde jag…? Om och om igen vänder vi tillbaka. Tillbaka till händelsen, tillbaka till känslorna den förde med sig. Så lever vi livet, i det förgångna.

Hur tokiga är vi människor? Ingen skulle komma på tanken att sätta sig i bilen och köra med blicken nitad i backspegeln. Ändå är det precis det vi gör när vi inte kan släppa det som hänt, när våra hjärnor ältar. Våra fantastiska hjärnor som vill oss väl men som med ältandet sätter de största käpparna i hjulet och får oss att tappa sikten framåt.

Hjärnan ältar för att den söker felet. Hjärnan ältar för att den vill hindra dig från att hamna i samma situation ännu en gång. Men ack så fel det blir. Ältandet är kopplat till känslorna, ofta känslor av skam eller rädsla. Ju mer hjärnan felsöker desto starkare blir känslan av misslyckande, av att inte duga. Antingen blir du handlingsförlamad och kommer ingenstans eller också kör du iväg hals över huvud med blicken i backspegeln.

Ältandets knut stavas acceptans. Acceptans av dig själv, acceptans av situationen. Tillåt din lojala hjärna att släppa felsökandet. Kunde du gjort annorlunda? Ja, med facit i hand så… Bra, då kan du vara trygg med att du agerar på annat sätt nästa gång. Du har lärt dig. Kunde du inte gjort annorlunda? Då så, vad finns det då att ångra? Du har lärt dig. Tala om för din hjärna att den är ok, den gjorde sitt bästa utifrån dåvarande kunskap. Acceptans.

Ältandet för dig bakåt och skapar hinder. Ältandet begränsar dig, tar din kraft i anspråk. Ältandet hindrar dig från att se framåt, från att leva här och nu.

Så titta inte bakåt om det inte är dit du vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *