Alla misslyckanden innebär möjlig utveckling

Härom dagens skrev någon i mitt facebookflöde att man får kosta på sig ett misslyckande ibland. Som att ett par misslyckanden om året eller i månaden är okej, men inte fler. Min hjärna går igång på sånt där.

Finns det egentligen något som heter misstag och misslyckande? Ja, alltså orden finns ju, men vad menar vi med dem? Vi missar taget, missar lyckandet. Det betyder alltså att vi har en bild och tro på att det vi gör ska leda till något specifikt, och detta specifika är alltid vår version av vad som är positivt för oss, här och nu. Man misslyckas ju inte om utfallet är positivt, eller hur?

Med andra ord strävar vi efter att undvika misstag och misslyckanden som i själva sin definition håller oss inom våra redan existerande, befintliga ramar. Om vi alltid gjorde saker som höll oss inom våra ramar, skulle vi utvecklas det minsta lilla då? Nej, vi skulle stå kvar på samma punkt, inte röra oss ur fläcken.

Alla som levt så pass länge att det finns ett mönster i livet att se tillbaka på, vet att det är genom det som INTE blev som vi tänkte och trodde som vi utvecklades. Vi behöver våra misstag och misslyckanden. Faktum är att de bara ÄR just ”missar” utifrån vår högst begränsade bild av oss själva och våra förmågor. Ur ett större, längre, bredare och högre perspektiv så är det ”missarna” som är lyckoträffarna!

Det är missarna som leder oss framåt, breddar och utvecklar oss. Det är missarna som leder oss utanför det vi känner, önskar, tror och vill. Tack gode gud för dessa missar! Utan dem skulle våra liv levas i ett enda stort status quo, där morgondagen är gårdagen lik. Erkänn, det skulle vara trist! Tänk att lägga näsan i vädret på dödsbädden och inse att man inte utvecklats ett dugg, vilken gräslig tanke.

Nej, fram för fler missade tag och missade lyckanden. Bejaka dem när de kommer, för kommer gör de. Universum och livet är ordnat så, vi kommer att misslyckas, ideligen. Vi tvingas till det, för frivilligt skulle vi aldrig göra det. Vi använder oftast vår fria vilja i vår bekvämlighets tjänst, så vilken tur att livet vill oss mer än så.

Sätt din ribba högt, var modig, våga kasta dig ut. Ta emot livet, lev det efter bästa förmåga och tacka livet för varje misslyckande du gör. Klandra inte dig själv, lär dig, utvecklas, skratta åt dina nya insikter och njut av resan!

Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *