Advent – vänta in dig själv

AdventVäntan. Förväntan. Jag har alltid tyckt om advent. Faktum är att jag uppskattar adventstiden mer än själva julen. Att vänta, att längta, att förbereda, det är för mig att vara i vardandet. Målet är underordnat, det är i resan och på vägen som allting sker.

Många gånger väntar vi i tron att det som ska komma kommer utifrån.  Utan att förstå, utan att inse att det är hos oss själva, i oss själva, som processen, mötet, uppvaknandet sker. Den mänskliga hjärnan har sina begränsningar, den har svårt att förstå flöden som den själv inte förfogar över eller vakar över. Det vi väntar på i advent ligger inte inom hjärnans kontroll, det handlar inte om aktiviteter eller väntan på något fysiskt, något vi kan ta på eller uppleva med våra sinnen. Advent handlar om en inre längtan, en längtan efter fred och frid. Frid i sinnet, lugn i hjärtat, kärlek.

Detta är vad advent handlar om, längtan efter den stora högtiden, tiden då kärleken föds och fyller människosläktet. Vi bär alla på denna längtan, längtan efter det som är vårt sanna jag, sammansmältningen av kropp och själ. Kan vi köpa oss denna frid? Självklart inte. Inte heller kan vi stöka oss till den eller jäkta oss fram till den, tvärtom. Advent är lugnets tid. Tiden då vi inte väntar på något eller någon utan väntar in oss själva. Tid för eftertanke, varande.

Julen bär detta budskap, julen bär i sin linda hoppet som bor i allas våra hjärtan, längtan efter frid, längtan efter kärlek. Kärleken bor i dig, i mig, i oss alla, detta är vad vi är. Vi längtar efter oss. Njut av adventstiden, njut av att vänta in och omfamna dig själv. Låt din kärlek ta plats i världen.

2 reaktion på “Advent – vänta in dig själv

    1. Therese

      Tack Maja, det var stora, fina ord. <3 Jag skriver och säger bara det som mitt hjärta vittnar om och hoppas att det kan betyda något för någon.

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *